Καλαμπόκι: Το ενδιαφέρον στις πράξεις, μια ανάσα από τ’ αλώνια

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πορεύεται το καλαμπόκι, γεγονός που κρίνεται ως θετικό, αν συνυπολογιστεί η μεγάλη αύξηση που υπήρξε στο κόστος παραγωγής της καλλιέργειας. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πλέον στις επερχόμενες εμπορικές πράξεις και στο κατώφλι που θα διαμορφωθεί η τιμή παραγωγού στην αγορά. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να εξακριβωθεί προς το παρόν, αν δεν ξεκινήσει μαζικά η συγκομιδή του προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι πρώτες πράξεις στα καλαμπόκια βραχέως βιολογικού κύκλου έγιναν στα 35 λεπτά, ενώ αυτήν τη στιγμή κάποιες πράξεις για προϊόν περσινής συγκομιδής έγιναν στα 38 λεπτά. Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, θα πρόκειται για θετική εξέλιξη για τους γεωργούς. Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι δεν θα πάρουν την πολυπόθητη ανάσα που περίμεναν διακαώς.

Τα δεδομένα στην αγορά

Η κατάσταση στην παραγωγή των Βαλκανίων σε συνδυασμό με τα εγχώρια δεδομένα προϊδεάζουν για αύξηση στην τιμή παραγωγού τουλάχιστον κατά δέκα λεπτά σε σχέση με πέρσι.

Δεδομένου ότι τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία αναμένεται μείωση της παραγωγής λόγω του καύσωνα που έπληξε την καλλιέργεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και επειδή η κατάσταση στην Ουκρανία απέχει από το να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα φαίνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς θα ξεκινήσει το καλαμπόκι από τα… ψηλά. Άλλωστε, όσο παραμένει η κρίση στον ενεργειακό τομέα, επηρεάζονται μεταξύ άλλων και τα ναύλα και το πρόβλημα δεν λύνεται μονομερώς.

Προς το παρόν, τόσο η ΕΑΣ Λεχαινών όσο και η ΕΑΣ Μεσολογγίου δεν έχουν καθορίσει την τιμή στην οποία θα παραλαμβάνουν το προϊόν. Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού του Μεσολογγίου, Δημήτρη Ακρίδα, το ενδιαφέρον για παράδοση στον συνεταιρισμό είναι ζωηρό: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αν και έχουμε ακόμα τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι τη συγκομιδή. Εκτιμώ ότι θα ορίσουμε τιμή στο διοικητικό συμβούλιο εντός του Σεπτεμβρίου». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι πιθανή μια μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ελαφρώς περισσότερες εκτάσεις καλλιεργούνται φέτος στην Καρδίτσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συνεταιρισμού, Βασίλη Στρατίκη: «Από 10 Σεπτεμβρίου κάποιοι θα ξεκινήσουν να κόβουν. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια αύξηση 5% στην περιοχή. Περισσότερος κόσμος στράφηκε στο βαμβάκι». Παρόμοια εικόνα και στη Λάρισα μας έδωσε ο παραγωγός και θεριζοαλωνιστής, Νίκος Καριπίδης: «Θεωρώ ότι είμαστε στα ίδια, ίσως υπάρχει μια μικρή μείωση. Ελπίζουμε στα πολύ καλά χωράφια να δούμε αποδόσεις που θα φτάνουν τα 1.800 κιλά, αν και υπάρχει φόβος για χαλάζι αυτές τις μέρες, γι’ αυτό έχει σηκωθεί και το αντιχαλαζικό αεροπλάνο».

Σαφής είναι η μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αραβοσίτου κατά τον έμπειρο παραγωγό από τα Γρεβενά, Μπάμπη Ορφανίδη: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τη μείωση, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία. Ο λόγος είναι γνωστός και αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ συνεχώς χειροτερεύει και το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα».

Σταθερές θα είναι και φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της EURAGRO, Απόστολος Ιωαννίδης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αποδόσεις φέτος αναμένονται ελαφρώς μειωμένες, ωστόσο θα πρέπει να φτάσει η συγκομιδή για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.