Καλλιεργώντας έξυπνα φουντούκια, με την καθοδήγηση της Carpus Cultura Agriculture

Καλλιεργώντας έξυπνα φουντούκια, με την καθοδήγηση της Carpus Cultura Agriculture

Ο Γιώργος Δασκάλου μαζί με τον Χρήστο Φουσέκη και τον Παναγιώτη Καλδή σύστησαν την 1978foods IKE η οποία εξελισσόμενη δημιούργησε την Carpus Cultura Agriculture με αποστολή να παρέχει στους παραγωγούς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσα από ένα πράσινο, βιώσιμο και ουμανιστικό επιχειρησιακό μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων της γης.

Από την αρχή, η 1978Foods ερεύνησε συστηματικούς τρόπους για να προσθέσει αξία στην ελληνική  παραγωγικότητα και την εμπορευματοποίηση των υπερτροφών και κατέληξε στην παραγωγή φουντουκιού ως ιδανική περίπτωση για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατόπιν έρευνας, οδηγήθηκαν στον  ιταλικό Όμιλο Besana και ανέλαβαν την αποκλειστική εκπροσώπηση στην Ελλάδα για την υλοποίηση ενός μοναδικού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώληση πιστοποιημένου φουντουκιού, με αφετηρία την ΠΑΜ-Θ, μέσω ενός δικτύου συνεργατών, τοπικών γεωπόνων και αγροτικών καταστημάτων.

Επιδιώκουν στις περιοχές που θ’ αναπτυχθεί η καλλιέργεια να οργανωθούν ομάδες παραγωγών των δέκα ατόμων με σκοπό ν’ αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να εξοικονομήσουν πόρους για τα έξοδα καλλιέργειας και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Η CCA επιλέγει την ευφυή γεωργία ως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, που αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και θα συμβάλλει να παραχθούν τα πρώτα έξυπνα φουντούκια.

Καινοτόμα συμβολαιακή γεωργία

Ο Δημήτρης Δασκάλου, τεχνικός σύμβουλος στην Carpus Cultura Agriculture, μεταφέρει στο www.ypaithros.gr ότι ξεκίνησαν με πλάνο την παροχή υπηρεσιών και μελετών σε εργοστάσια καθώς διέθεταν πλούσια εμπειρία από τον εργασιακό τους βίο σε πολυεθνικές. «Ασχοληθήκαμε με την εξαγωγή ελαιολάδου και στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη η κορωνέϊκη ποικιλία (το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο chosenone) ήρθε δεύτερη ανάμεσα σε 900 εκθέτες. Ο Χρήστος πρότεινε να περάσουμε στον πρωτογενή τομέα γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα είναι διάσπαρτος, τα χωράφια στην πλειοψηφία τους χέρσα, οι αγρότες λειτουργούν μόνοι τους» περιγράφει.  

Ο Χρήστος Φουσέκης εξηγεί ότι αναλαμβάνουν ως CCA να οργανώσουν για την πρώτη τετραετία όλο το σκέλος της φύτευσης, της  παραγωγής, παρακολούθησης και τεχνικής υποστήριξης μέχρι να οδηγηθεί το φουντούκι στην παραγωγή.

«Στόχος μας είναι να πάρουμε τον καρπό και να οργανώσουμε ομάδες παραγωγών που μπορούν να παραγάγουν με τα πρότυπα της Besana: με πιστοποιημένα σκευάσματα και κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένα λιπάσματα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο που έχουν αναπτύξει τα τελευταία 80 χρόνια στην Ιταλία. Μ’ αυτή τη διαδικασία θα πάρουμε τον καρπό μετά από τέσσερα χρόνια και θα προχωρήσουμε σε μια τοπική εγκατάσταση μονάδας που θ’ αναλάβει την πρώτη επεξεργασία για μεταπώληση σε βιομηχανίες για σούπερ μάρκετ, πρωτίστως σαν πρώτη ύλη στη σοκολατοβιομηχανία» περιγράφει. Αναλαμβάνουν επομένως από τη συμβολαιακή γεωργία και την ανάλυση κάθε χωραφιού μέχρι την πώληση τελικού συσκευασμένου προϊόντος.

Μιλώντας για την ιχνηλασιμότητα της Besana ο κ. Φουσέκης σημειώνει ότι μπορούν με τα σύγχρονα συστήματα των εργαστηρίων να  εντοπίζουν από ποιους παραγωγούς, σε ποια χρονική στιγμή ελήφθη το προϊόν, χρήσιμες πληροφορίες τόσο σε περίπτωση ανάκλησης του προϊόντος όσο και γνώσης από ποια ποικιλία δέντρων προέρχεται ο καρπός.

Τρεις περιοχές ενδιαφέροντος

Ο κ. Φουσέκης εξηγεί ότι παράλληλα με τις φυτεύσεις και τα συμβόλαια που υπογράφουν στη Θράκη, περιοχή που διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και χώματα για καλλιέργεια φουντουκιάς, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από παραγωγούς της Εύβοιας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στις συγκεκριμένες περιοχές πραγματοποίησαν ήδη αναλύσεις στα χώματα. «Διαπιστώνουμε ότι θέλουν ν’ αλλάξουν τις καλλιέργειες και να περάσουν σε καλλιέργειες που θα έχουν αυτόνομο γι’ αυτούς ενδιαφέρον κι ενδεχομένως να απεξαρτηθούν από τις επιδοτήσεις».   

Σημειώνει ότι αναζητούν περιοχές με μαζική ανταπόκριση με σκοπό να μεταφέρουν μηχανήματα και εξοπλισμό ώστε να γίνεται μηχανοποιημένη συλλογή και να επιτυγχάνεται η μέγιστη οικονομία παραγωγής για τον αγρότη.

Τέλος, ο κ. Φουσέκης ενημερώνει ότι η 1978Foods βρίσκεται σε συνομιλία με αλυσίδες πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μεταφράζουν στα ελληνικά τα προϊόντα Besana για την τοποθέτησή τους στα ράφια.