Καλύβια Αγρινίου: Πορτοκάλια με παράδοση 300 χρόνων

Νέα πνοή στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα Καλύβια Αγρινίου δίνουν δύο νέοι από την περιοχή, οι οποίοι ευελπιστούν να δημιουργήσουν μια δυνατή ομάδα παραγωγών που θα διακινεί το προϊόν σε Ελλάδα και εξωτερικό, κρατώντας ζωντανή την παράδοση του τόπου τους.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνει με τη λειτουργία στα τέλη Νοέμβρη πρότυπης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης εσπεριδοειδών, της πρώτης στην περιοχή, επιτυγχάνοντας την καθετοποίηση της παραγωγής και ελέγχοντας όλα τα στάδιά της. Μάλιστα, είναι ανοιχτοί προς κάθε παραγωγό που επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα τους, με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας του προϊόντος τους και τη βελτίωση της εμπορίας του.

Ο Νίκος και ο Αλέξης Κακαζιώτης, δημιουργοί από το 2019 της εταιρείας Dimitra fruits, αναδεικνύουν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και την παράδοση των 300 χρόνων της. Συλλέγουν τα περισσότερα φρούτα από ιδιόκτητα κτήματα, αλλά και από τοπικά, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία τους, και να τονώσουν την τοπική οικονομία που τα τελευταία χρόνια διαγράφει φθίνουσα πορεία.

«Τα πορτοκάλια Ναβαλίνα, που παράγονται στα Καλύβια, είναι από τα καλύτερα. Λόγω των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, έχουν μεγάλο μέγεθος και είναι γλυκά. Η καλλιέργεια έχει μεγάλη δυναμική και συνεχώς δημιουργούνται και νέες φυτείες. Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο συσκευαστήριο της εταιρείας βρίσκεται δίπλα στην παραγωγή των προϊόντων και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για άριστη λειτουργία, ενώ είναι σχεδιασμένο με οικολογική προσέγγιση», τόνισε ο Νίκος Κακαζιώτης και πρόσθεσε:

«Μέλημά μας είναι να προσδίδουμε υπεραξία και να δημιουργούμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε νέους ορίζοντες για το μέλλον και να διασφαλίζουμε το παρόν».