Καμπανάκι για τον ευρωπαϊκό Νότο το ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων της Ιταλίας για το 2023

Άμεσες οι επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου, ροδάκινων, νεκταρινιών και σιταριού

Σε μια χρονιά που υπολογίστηκε ότι ήταν η θερμότερη στα παγκόσμια καταγεγραμμένα χρονικά, η γειτονική Ιταλία ήρθε αντιμέτωπη με αριθμό ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων. Το εν λόγω «καμπανάκι» της κλιματικής αλλαγής ηχεί δυσάρεστα για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα), των οποίων το κλίμα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για το κλίμα που διευθύνει η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, η Ιταλία ανέφερε συνολικά 378 ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023, μια αύξηση 22% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά κυμαίνονταν από καύσωνες και ξηρασίες μέχρι χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και ακραία ισχυρούς ανέμους, με απολογισμό τουλάχιστον 31 θανάτους.

«Μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις», αναφέρει η οργάνωση.

Τι λέει η έκθεση της Coldiretti

Από την πλευρά της, η πιο σημαντική αγροτική οργάνωση της Ιταλίας, Coldiretti, ανακοίνωσε ότι, για το 2023, περισσότερα από εννέα δύσκολα διαχειρίσιμα καιρικά φαινόμενα ενέσκηπταν ημερησίως κατά μήκος της ιταλικής χερσονήσου.

Στην έκθεσή της, η Coldiretti εκτιμά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει ζημιές ρεκόρ, ύψους 6 δισ. ευρώ, σε καλλιέργειες και γεωργικές υποδομές, οδηγώντας σε ελλείψεις στην παραγωγή ελαιολάδου, ροδάκινων, νεκταρινιών και σιταριού στη χώρα.

Η Legambiente προσθέτει ότι οι υπολογισμοί της έδειξαν ότι το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη σφοδρότερα, με 210 ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακολουθούν οι κεντρικές περιοχές της χώρας, με 98 ακραία φαινόμενα, και έπεται ο ιταλικός Νότος με 70, περιλαμβάνοντας τις νησιωτικές περιοχές της Σικελίας και της Σαρδηνίας.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πλήττονται περισσότερο

Την περσινή χρονιά, ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης βρέθηκε αντιμέτωπο με μια παρατεταμένη και ξηρή καλοκαιρινή σεζόν, σε συνδυασμό με πολυάριθμα και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, χώρες όπως η Ιταλία –και η Ελλάδα– πλήττονται συνήθως περισσότερο λόγω της μεγάλης τους ακτογραμμής, καθώς βρέχονται από πολλές διαφορετικές θάλασσες της λεκάνης της Μεσογείου. Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, τα μετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά εδώ και περισσότερα από 150 έτη τήρησης αρχείων στην Ιταλία.

Ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010 στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών είχαν κάνει λόγο για ολοκλήρωση του 2023 με μια ασυνήθιστα θερμή χειμερινή περίοδο για την Ιταλία, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χερσονήσου, διασφαλίζοντας ότι το 2024 θα ξεκινήσει με την μπίλια να έχει «καθίσει» σε έναν θερμό χειμώνα.

Αυτό το μοτίβο προσομοιάζει ιδιαίτερα με εκείνο της Ελλάδας, η οποία διένυσε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με «ανοιξιάτικο» καιρό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Δεκέμβριος του 2023 καταγράφηκε για πολλές περιοχές της χώρας μας ως ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010.