Κάμπια «τρώει» το καλαμπόκι της Ηλείας

kampia-kalampoki

Ακόμα ένα χτύπημα δέχθηκε η φυτική παραγωγή της Ηλείας και συγκεκριμένα η καλλιέργεια καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστο Παλαιολόγο, η κάμπια «πυραλίδα» έχει καταστρέψει ήδη το 30% των καλλιεργειών στον κάμπο και κυρίως στις περιοχές Λευκοχώρι, Γαστούνη, Λεχαινά και Μυρσίνη. Μάλιστα, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την ύπαρξη χορταριών ανάμεσα στα καλαμπόκια, ενίσχυσε την παρουσία της κάμπιας, η οποία κατέστρεψε σε μεγάλο μέρος τις καλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, η συγκεκριμένη κάμπια προσβάλλει όλα τα όργανα του υπέργειου τμήματος των φυτών, κατατρώει τα φύλλα, μετά κατευθύνεται προς τον στρόβιλο με τα τυλιγμένα νεαρά φύλλα και προκαλεί σημαντική μείωση στις τελικές αποδόσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του εντόμου είναι η καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων της καλλιέργειας, τα οποία αποτελούν καταφύγια για τις κάμπιες.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και δεν μπορούν να πιστέψουν πως καταστράφηκε η παραγωγή τους, παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Ήδη η συγκεκριμένη καλλιέργεια θεωρείται ασύμφορη, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και το κοστολόγιο υψηλό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. «Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, αλλά και για το γεγονός ότι οι καλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί από τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τις θεομηνίες, φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 10%-15%», τονίζει ο κ. Παλαιολόγος.