Καρδίτσα: Αγροτική διαμαρτυρία για τη μη καταβολή αποζημιώσεων από τις πλημμύρες

Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ, στη γέφυρα «Σταυρός» στον δρόμο Παλαμά – Ιτέας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 29 Οκτωβρίου από αγρότες της Καρδίτσας, υλοποιώντας σχετική απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Στην κινητοποίηση αναδείχθηκε η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα αγρότες, αλλά και γενικότερα οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους παραμένουν άστεγοι, φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με τη στέγασή τους.

Όπως κατήγγειλε οι πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κ. Τζέλας, «οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Οι αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν για τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ζημιές και ανάγκες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγιεινής και διατροφής, σε συνδυασμό με την απουσία ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, καθώς το Κέντρο Υγείας Παλαμά εξακολουθεί να μη λειτουργεί».

Τι διεκδικούν ΕΟΑΣΚ και Αγροτικοί Σύλλογοι

Ο κ.Τζέλας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέες πλημμύρες, όσο η ανακατασκευή των αναχωμάτων καθυστερεί, και πρόσθεσε ότι η ΕΟΑΣΚ, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους, διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες, π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, τα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, στα ζώα και στα μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις πρέπει να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ. Επίσης, οι παραγωγοί ζητούν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, καθώς και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, μέχρι να αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες Θεσσαλίας, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ, στη Λάρισα.