Καταδίκη για πυρηνελουργείο στην Ηλεία

Σε ετοιμότητα για τα πυρηνελαιουργεία. Ανησυχητικά τα δείγματα για την ποιότητα των υδάτων

Δεν είναι κάτι καινούργιο οι οσμές από τα πυρηνελαιουργεία να δημιουργούν μία δύσκολη και συχνά αφόρητη κατάσταση για την κοινωνία, ενώ παράλληλα να επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, παρά το γεγονός ότι αυτές δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες με κάποιον επιστημονικά αποδεκτό τρόπο.

Με το σκεπτικό αυτό, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών καταδίκασε ιδιοκτήτη πυρηνελαιουργείου από το Επιτάλιο Ηλείας σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, εξαγοράσιμης προς πέντε ευρώ την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έπραξε όσα όφειλε για να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς. Για την ακρίβεια, η εταιρεία απαλλάχθηκε από τη συγκεκριμένη κατηγορία, ωστόσο ο ιδιοκτήτης καταδικάστηκε καθώς δεν κατάφερε να εξαλείψει τις οσμές. Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, που έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, από τη στιγμή που προκαλείται όχληση στην κοινωνία, τότε αποτελούν επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων απασχολεί όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας και εκτιμάται από τους ειδικούς ότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι.