«Καταφέραμε να προστατευτούμε από τον εξώασκο στα ροδάκινα»

«Οι στοχευμένες πληροφορίες μας έχουν προσφέρει οικονομία στο νερό, αλλά και στους ψεκασμούς»

«Πραγματοποιούσαμε λανθασμένες πρακτικές»

Ό Άκης Γιαννακάκης, παραγωγός ροδάκινου στην Ημαθία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατάφερε να αφήσει πίσω του λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και να προστατευτεί από ασθένειες όπως ο εξώασκος. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην απόφασή του να εμπιστευτεί τον ευφυή τρόπο καλλιέργειας συμμετέχοντας στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC. «Καλλιεργώ 130 στρέμματα ροδάκινο στη Βέροια και εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, μετά την παρότρυνση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Venus στον οποίο είμαι μέλος, λαμβάνω ευφυείς συμβουλές για την άρδευση και τη φυτοπροστασία», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Άκης. Η καλλιέργεια με σύγχρονες μεθόδους θεωρείται από τον Άκη απαραίτητη, «οι νεότεροι κυρίως παραγωγοί της περιοχής έχουμε την άποψη ότι με την ευφυή γεωργία υπάρχουν στοχευμένες πληροφορίες που παλαιότερα μας έλειπαν. Οι στοχευμένες αυτές πληροφορίες μας έχουν προσφέρει οικονομία στο νερό, αλλά και στους ψεκασμούς», τονίζει.

Καλύτερη προστασία από τον εξώασκο

Ο Άκης φέρνει ως παράδειγμα την ασθένεια του εξώασκου στη ροδακινιά για να μας μεταφέρει τη διαδικασία με την οποία το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense τους ενημερώνει για τους ακριβείς ψεκασμούς.

«Κάποιοι χειρισμοί που γίνονταν εμπειρικά παλαιότερα, πλέον γίνονται με στοιχεία.

Στον εξώασκο, για παράδειγμα, θέλαμε να είναι καλυμμένο το δέντρο ανά πάσα στιγμή, ενώ δεν χρειαζόταν στην ουσία, γιατί δεν συνέτρεχαν λόγοι υγρασίας ή βροχόπτωσης.

Με το σύστημα πλέον γνωρίζουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η υγρασία και οι συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα. Επομένως, γνωρίζουμε πότε να επέμβουμε και εμείς.

Γλυτώνουμε, δηλαδή άσκοπους ψεκασμούς και έχουμε καταφέρει παράλληλα να προστατευτούμε». Ο Άκης καταλήγει, λέγοντας «ότι η χρήση ευφυών συστημάτων είναι απαραίτητη, ώστε να καταφέρει μία καλλιέργεια να είναι βιώσιμη στο μέλλον».