Καταγράφηκαν οι πρώτες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για τη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «ΑΡΧΕΛΩΝ», και ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων ξεκίνησαν και επισήμως την καταγραφή της ωοτοκίας και από τις αρχές Ιουνίου καταγράφηκαν, σημάνθηκαν προς προστασία, και χαρτογραφήθηκαν συνολικά 19 φωλιές. Δεκατέσσερις έχουν εντοπιστεί στις παραλίες από το Κουνουπελάκι έως την Mπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι και πέντε στις παραλίες από την Mπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι έως τις Αλυκές Λεχαινών.

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς περιλαμβάνει περιοχές προστασίας της φύσης με το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα, ένα μωσαϊκό από υγροτόπους, λίμνες, λιμνοθάλασσες και παραλίες, που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε καλοκαίρι. Μεταξύ των μέτρων  προστασίας περιλαμβάνεται η απαγόρευση της κίνησης των τροχοφόρων οχημάτων στις αμμώδεις παραλίες. Η μη εφαρμογή των μέτρων αυτών, τα σκουπίδια, καθώς και η διάβρωση της ακτής αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της προστατευόμενης περιοχής.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Η από κοινού προσπάθεια των δύο φορέων στοχεύει στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας για τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής επιτυχίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta και στην αναγνώριση και στον περιορισμό των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπέγραψαν πέρσι μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί με ίδια μέσα την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας από την παραλία Καλόγρια μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από την Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών. 

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα