Στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών

Με σημείο αναφοράς την παράδοση, τις μνήμες, τα έθιμα, αλλά κυρίως την ιστορική εξέλιξη μέσα στον χωροχρόνο, το παραδοσιακό Πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών είναι καθ’ όλα έτοιμο για να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας. Το πανηγύρι της περιοχής πραγματοποιείται για περισσότερα από 100 χρόνια, διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία του παρελθόντος.

«Μεταφέροντας μνήμες και έθιμα παλαιότερων εποχών και μέσα από τις παραδοσιακές του τελετουργίες, αποτελεί σημείο συνάντησης προηγούμενων και επόμενων γενεών», σημειώνει ο ιατρός-χειρουργός και πρόεδρος του φορέα «Κοινόν Σκοτουσσαίων», Νικόλαος Σύκας, που κινεί τις διαδικασίες για την εγγραφή του πανηγυριού στον κατάλογο.

Όπως αναφέρει, οι διαδικασίες βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο και αναμένεται, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να εμπλουτιστεί, σύντομα, το Εθνικό Ευρετήριο με το Πανηγύρι της Σκοτούσσας, το οποίο θα είναι το πρώτο από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και το τρίτο στο σύνολο της χώρας.

«Το ‘‘Παναΐρ’’ της Σκοτούσσας, όπως επικράτησε να λέγεται ως τις αρχές του 20ού αιώνα, πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί το Γενέσιον της Θεοτόκου», λέει ο κ. Σύκας. Η εγγραφή του στον εθνικό κατάλογο θα βοηθήσει ώστε να διατηρήσει τα παραδοσιακά στοιχεία του και να μην έχει τελικά μόνο εμπορικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

«Γίνονται πενθήμερες εκδηλώσεις για περισσότερα από 100 χρόνια, με εμπορικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα, διατηρούνται τα δρώμενα της παραδοσιακής πάλης, στη συνέχεια προστέθηκαν οι ιππικοί αγώνες και από τις αρχές της δεκαετίας του ’20 προστέθηκαν και οι ποδηλατικοί αγώνες, οπότε έχουν τα στοιχεία δρωμένων που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα, με την έννοια ότι υπάρχει ένα θρησκευτικό γεγονός που πλαισιώνεται από διάφορες δραστηριότητες», καταλήγει ο κ. Σύκας, προσθέτοντας ότι διατηρούνται, ταυτόχρονα, ζωντανές και οι μνήμες αιώνων.