Κίνδυνος να χάσουν, λόγω παγετού, το πριμ πρωιμότητας οι Θεσσαλοί

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας από την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, αλλά και από τα μηνύματα που εισπράττουν από την αγορά και ιδιαίτερα από τις βιομηχανίες με τις οποίες είχαν υπογράψει συμβόλαια την άνοιξη.

Κι αυτό γιατί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με τους ανοιξιάτικους παγετούς και τους πρόσφατους παρατεταμένους καύσωνες, επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια, αυξάνοντας το κόστος το οποίο, όπως τονίζουν, δεν καλύπτεται από τις συμφωνηθείσες τιμές των μεταποιητών.

«Πέρυσι, η χρονιά πήγε πολύ καλά, τόσο ποιοτικά, όσο και στα brix. Φέτος, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας. Ο παγετός προβλημάτισε τις ταξιανθίες, σημειώθηκαν αποβολές λουλουδιών και δημιουργήθηκε το περίφημο φαινόμενο της ‘‘σκάλας’’ στην καλλιέργεια. Επιπλέον, τα 40άρια του Μαΐου, αλλά και τα πρόσφατα, δημιούργησαν ασφυξία και αφυδάτωση στο φυτό κι έκαψε το λουλούδι. Όλα αυτά απαιτούσαν αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει δικαιολογημένο τον προβληματισμό των παραγωγών- μελών του συνεταιρισμού, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές σε μία σειρά άλλων προϊόντων, όπως τα δημητριακά και το βαμβάκι, να αυξάνονται και στην ντομάτα να μην είναι πλέον σίγουρο ούτε το μπόνους πρωιμότητας, που είχε συμφωνηθεί με τις βιομηχανίες.

Κι αυτό γιατί ο παγετός έπληξε τις πρώιμες ποικιλίες (περίπου 4.500 στρέμματα) αναγκάζοντας τους παραγωγούς να ξανασπείρουν, μεταθέτοντας για αργότερα την παράδοση του προϊόντος στα εργοστάσια.

«Να στηρίξουν τον παραγωγό οι μεταποιητές»

Οι σχετικές συμφωνίες, λοιπόν, με τα εργοστάσια δεν φαίνεται πιθανό να τηρηθούν, όχι με υπαιτιότητα των καλλιεργητών, αλλά ελέω των καιρικών συνθηκών. «Αν δεν δοθεί, όμως, το μπόνους της πρωιμότητας, τότε του χρόνου κανένας παραγωγός δεν θα προχωρήσει σε πρώιμες φυτεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει τη σχετική διαδικασία παράδοσης, οπότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο», τονίζει ο κ. Σουλιώτης.

«Αφήστε που κάποιοι παραγωγοί ντομάτας σκέφτονται γενικότερα να μειώσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν, καθώς οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το φυτό, κάθε φορά που χτυπιέται από τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, εξανεμίζουν το όποιο κέρδος υπάρχει. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μεταποιητές οφείλουν να στηρίξουν γενναία, σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά, την καλλιέργεια», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Χαλκιώτη παραγωγό, «φέτος, εκτός από τον αλλοπρόσαλλο καιρό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, αφού λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο κ.λπ. πήραν την ανιούσα».

Σχετικά με την παράδοση ντομάτας στα εργοστάσια, τα φορτηγά θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα συνεχίσουν όλο τον Σεπτέμβριο. «Αλίμονό μας, αν δεν βοηθήσει ο καιρός το φθινόπωρο», καταλήγει ο κ. Σουλιώτης.

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες των φυτεύσεων στην ουσία πήγαν χαμένες. Οι βιομηχανίες θα πάνε πιο πίσω την καμπάνια τους, αυτοί που χάνουν είναι οι παραγωγοί που πήραν το ρίσκο να μπουν νωρίς», σημειώνει ο διαχειριστής της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

«Στην πράξη, δεν θα παραδοθεί παρά ελάχιστη ντομάτα στα εργοστάσια στα τέλη του μήνα, όπως υπολογίζαμε. Θα ξεκινήσουμε από τις 10 Αυγούστου και μετά», υπογραμμίζει ο ίδιος.