Κίνδυνος να χαθεί η κορινθιακή σταφίδα

Χωρίς δέσμευση για τη διατήρηση της τιμής από τους ιδιώτες μεταποιητές

Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμα μία φορά το ζήτημα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και της τιμής πώλησής της, με τους παραγωγούς να εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας συγκάλεσε πριν από λίγες ημέρες σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), αλλά και ιδιώτες μεταποιητές – εξαγωγείς. Κοινή επισήμανση των περισσοτέρων ήταν πως το ζητούμενο είναι να μπορούν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να παράγουν σταφίδα για να μπορούν και οι εταιρείες να την εμπορεύονται.

Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, τόνισε πως η πρωτοβουλία της σύσκεψης ελήφθη μετά την τιμή ασφαλείας που δόθηκε στη σύσκεψη της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) στην Πάτρα με πρωτοβουλία της ΠΕΣ, εκεί όπου καθορίστηκε κατώτερη τιμή για φέτος στο 1,25 ευρώ το κιλό.

Ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, Κώστας Γιάχος, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς το πόσο αγοράζουν όλοι σήμερα το προϊόν και πώς πληρώνουν, τονίζοντας πως το 1,25 που ορίστηκε ως κατώτερη τιμή είναι πολύ χαμηλό.

«Είμαστε σε οριακό σημείο»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Νίκος Μιχαλόπουλος, παραδέχθηκε πως το ποσό είναι χαμηλό σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής, ωστόσο ξεκαθάρισε πως καθορίζεται από τις συνθήκες της αγοράς και ότι είναι το καλύτερο δυνατό στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, παρουσίασε δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για το πόσο πωλείται ανά χώρα που εξάγεται η σταφίδα, τονίζοντας πως η μέση τιμή πώλησης είναι στα 1,70 ευρώ το κιλό. «Αν είχαμε όλοι την ίδια γραμμή, θα μπορούσαμε το 1,70 να γίνει 2,05 ευρώ. Αν θέλουμε μία ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, ο παραγωγός, για να μπορεί να αντεπεξέλθει, θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 1,60 ευρώ για κάθε κιλό που παραδίδει. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε οριακό σημείο. Αν δεν δουλέψουμε όλοι σοβαρά, θα χάσουμε το προϊόν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαλόπουλος, κάνοντας γνωστό πως μέχρι σήμερα η Ένωση έχει παραλάβει 4.000 τόνους.

Οι ιδιώτες μεταποιητές, που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, δεν δεσμεύθηκαν για τη διατήρηση της τιμής, καθώς, όπως επανέλαβαν, αυτή καθορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ανέφεραν πως παίρνουν 1,20 ευρώ το κιλό τη μακιναρισμένη σταφίδα και 1 ευρώ το κιλό την αμακινάριστη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν πως η τιμή αυτή θα συνεχιστεί, καθώς, όπως είπαν, αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και από τις ποσότητες που αγοράζουν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022