Κίνδυνος σοβαρών αναταράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

✱ Διακυβεύονται 58 δισ. ευρώ
✱ Αγωνιώδης ανακοίνωση Copa-Cogeca, CELCAA, FoodDrinkEurope

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών για τις αλυσιδωτές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Όπως προειδοποιούν οι Copa-Cogeca, ο όγκος συναλλαγών που διακυβεύεται για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων σε ένα τέτοιο σενάριο αγγίζει τα 58 δισ. ευρώ.

Σε μια χρονική συγκυρία που βλέπουμε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο, οι μεγαλύτερες οργανώσεις του κλάδου αγωνιούν για το ορατό ενδεχόμενο κατάρρευσής τους. Οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσης για το Εμπόριο των Αγροτικών και Γεωργικών Ειδών Διατροφής CELCAA και η Συνομοσπονδία των Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης FoodDrinkEurope εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «αυξανόμενος κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου».

Τονίζουν, μάλιστα, ότι ο συνδυασμός «χωρίς συμφωνία» και «χωρίς επέκταση» των μεταβατικών ρυθμίσεων πριν από την έξοδο, σε συνδυασμό με την επιβολή δασμών και πιθανής ρυθμιστικής απόκλισης, θα «διαταράξει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού» και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείο, ο τζίρος του οποίου ανήλθε σε 58 δισ. ευρώ το 2019.

«Οι συνέπειες μιας εξόδου χωρίς συμφωνία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια μεγάλη μείωση του όγκου των εξαγωγών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια σημαντική πτώση των εσόδων με επακόλουθες απώλειες θέσεων εργασίας», τόνισε στη Euractiv ο William Surman, υπεύθυνος επικοινωνίας της FoodDrinkEurope. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες.

«Λυπούμαστε που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτίθεται προς οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit μετά το 2020. Η μετάβαση θα πρέπει να δίνει αρκετό χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις, ώστε να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο άλμα στο κενό (σ.σ. cliff-edge)» αναφέρει η κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών οργανώσεων.

Οι τελευταίες πιέζουν για την επεξεργασία εναλλακτικών, προσωρινών συμφωνιών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2021, εάν δεν είναι δυνατόν να συναφθεί φέτος μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.