Κινητοποιήσεις: Τη Δευτέρα τα τρακτέρ στα χωριά της Θεσσαλίας και τέλη Ιανουαρίου στους δρόµους

Κάλεσμα στους Θεσσαλούς αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις πλατείες των χωριών και μόλις δοθεί το σύνθημα να ξεχυθούν στους δρόμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει εξορμήσεις στα χωριά και την επόμενη βδομάδα ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη για να οριστεί ο χρόνος και ο τόπος εξόδου των τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Η τρέχουσα εβδομάδα κινήθηκε επίσης σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς την Πέμπτη υπήρξε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνεδρίαζε στην περιοχή, με θέμα την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία. Οι αγρότες επιζητούν απαντήσεις στα αναπάντητα, μέχρι στιγμής, ερωτήματα σχετικά με το τελικό ύψος των αποζημιώσεων και το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους σε όσους έλαβαν προκαταβολές, αλλά και το πότε επιτέλους θα πάρουν χρήματα και όσοι δεν έλαβαν καν τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2.000 – 4.000 ευρώ για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Επίσης, τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, καθώς και με το υψηλό κόστος παραγωγής.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο, Κώστα Τζέλλα, να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν δυναμικά στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις: «Αυτοί που κάθονται στον καναπέ και χειροκροτούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους, που έχουν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανάλογες έγιναν και στη χώρα μας το 2009, το 2010 και το 2011, όπως και το 2016, μέσα από τις οποίες κερδίσαμε πολλά. Δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν 100 τρακτέρ στους δρόμους για να βγάλουν αυτοί το 101, αλλά να αποτελέσει ο καθένας το νούμερο ένα με το τρακτέρ του που θα βγάλει στον δρόμο».

Ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, «με τους αγώνες μας, το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους “κόφτες” που βάζει ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Όπως και με την παράταση ενός χρόνου και το δίχρονο πρόγραμμα απονιτροποίησης προσπαθεί να ‘‘χρυσώσει’’ το χάπι των πληρωμών της ΚΑΠ.

Ακόμα και αυτά ήταν ξεκάθαρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε! Η πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Για παράδειγμα, για το βαμβάκι, που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον νομό, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 340 κιλά/στρ. x 0,53 ευρώ = 180,2 ευρώ/στρ.

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους ΑΣ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες, π.χ. για το βαμβάκι και το καλαμπόκι, τα 300 ευρώ/στρ. και στους κτηνοτρόφους τα 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Τζέλλας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Αναλυτικά, τα υπόλοιπα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι τα εξής:

✱ Να αποζημιωθεί στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών.

✱ Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

✱ Να δοθούν οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

✱ Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

✱ Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες και να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Επίσης, να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν και να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

✱ Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.

✱ Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

✱ Να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

✱ Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλυφθούν οι βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

 

*Φωτογραφία από το μπλόκο Πλατυκάμπου.