«Κήπος Υγείας» με μεράκι και αγάπη για τη γη

«Δεν έφαγα ποτέ λαχανικά από το μάρκετ ή τον μανάβη. Πάντοτε οι γονείς μου είχαν κοτούλες, μια κατσίκα από την οποία έπινα γάλα», θυμάται η Χρύσα Μπίμπαση, που συμμετέχει στην πιστοποιημένη Βιολογική Οικογενειακή Οικοτεχνία «Κήπος Υγείας», ακολουθώντας τα βήματα των γονιών και των παππούδων της.

«Το αγροτικό εισόδημα ήταν πάντοτε συμπληρωματικό στην οικογένεια, οι γονείς μου ήταν και αγρότες», δηλώνει η αγρότισσα και νηπιαγωγός. Καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά, σιτηρά, όσπρια, τσάι του βουνού, μόνο από παραδοσιακούς σπόρους των παππούδων και παράγουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης.

Κάποιοι σπόροι έχουν την ταυτότητα άλλων περιοχών, όπως τα φασόλια Καρατζόβα και τα ρεβίθια Αμοργός. Όλα τα βιολογικά λαχανικά οδηγούνται από τα αγροκτήματα στην οικοτεχνία που στεγάζεται στην αγροικία τους και μεταποιούνται σε λιγότερο από 24 ώρες, διατηρώντας τη φρεσκάδα και επιτυγχάνοντας την υψηλή ποιότητα. Η πρώτη ύλη για τα μεταποιημένα προϊόντα προέρχεται αποκλειστικά από δικές τους καλλιέργειες.

Κατά μάνα κατά κύρη

Ο γιος της Χρύσας σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και η κόρη της σπουδάζει στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και το καλοκαίρι δουλεύει στα χωράφια, καθώς το κοινό όλων είναι η αγάπη για την καθαρή τροφή. Η οικοτεχνία ξεκίνησε από την παραδοσιακή σάλτσα, πρόσθεσαν τη σάλτσα με βασιλικό και σκόρδο. «Όταν ανοίγεις τη σάλτσα τον χειμώνα μυρίζει καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το όνομα «Κήπος Υγείας» κρύβεται σε μια οικογενειακή πολυσαλάτα, παρασκευασμένη από ποικιλία βραστών λαχανικών. Το logo τους είναι το σκιάχτρο, σήμα κατατεθέν το αερόστατο για ένα ταξίδι στις γεύσεις και μότο τους το «καθαρά, αψέκαστα και τίμια».

Στα προϊόντα τους περιλαμβάνονται ο τραχανάς λαχανικών, ο καυτερός, ο άσπρος με δικό τους γιαούρτι, το σπαθόλαδο με λάδι από τις ελιές τους, όσπρια και αλεύρι ολικής.

Η κα Μπίμπαση αναφέρει ότι στο e-shop επέλεξαν να πουλούν χονδρικής δωδεκάδες, σεβόμενοι τα καταστήματα που φιλοξενούν προϊόντα τους. Η ομάδα που «φροντίζει» τον «Κήπο Υγείας» δημιουργεί νέους κωδικούς σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών, με έμφαση στον τραχανά. Με βάση τον παραδοσιακό Θρακιώτικο, ετοίμασαν έναν τραχανά gluten free από αλεύρι ρεβιθιού, που παράγουν οι ίδιοι.

«Είμαστε στο στάδιο πιστοποίησης και θα είναι ο πρώτος που θα βγει στην αγορά», αναφέρει για το προϊόν που έρχεται να εκπαιδεύσει Ελλάδα και εξωτερικό σε ένα γρήγορα παρασκευασμένο ποιοτικό γεύμα.