«Κόμβος» βιολογικών για την Ευρώπη η Ολλανδία

Παρά τις σχετικά μικρές εγχώριες επιδόσεις της σε σύγκριση με άλλα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, η Ολλανδία παραμένει σημαντικός προορισμός για τις ΗΠΑ, καθώς εισάγει το 63% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών βιολογικών προς την ΕΕ, αναφέρει το USDA.

Η ολλανδική παραγωγή βιολογικών δεν καταλαμβάνει περισσότερο από το 4% των συνολικών εκτάσεων αγροτικής γης (στοιχεία του 2020), την ώρα που εγχώρια το μερίδιο αγοράς για τα βιολογικά προϊόντα παραμένει περίπου στο 3%.

Στη χώρα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αποτιμάται στα 100 δολάρια ΗΠΑ, αριθμοί σχετικά χαμηλοί εν συγκρίσει με άλλα δυτικά κράτη στην ΕΕ, αναφέρει συνοπτικά η έκθεση του USDA.

Πάνω από τις μισές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην Ολλανδία διακινούνται από τα καταστήματα λιανικής, ακολουθούν τα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και έπειτα η βιομηχανία εστίασης και άλλα κανάλια, όπως πωλήσεις στο αγρόκτημα, αγορές παραγωγών και ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Μοχλός για τη μετάβαση τα περιθώρια κέρδους

Οι εκτάσεις βιολογικών της προβλέπεται να αυξηθούν ελαφρώς, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βιολογικά στην ΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά το κοντινό μέλλον, η Ολλανδική Ένωση Βιολογικών (Bionext) περιμένει αύξηση της μετάβασης περισσότερο σε γαλακτοπαραγωγή, αροτραία, πουλερικά και χοιροτροφία.

Ισχυρότερο μοχλό για τη μετάβαση αποτελούν τα καλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ μόνο λίγοι είναι αυτοί που αλλάζουν για ιδεολογικούς λόγους, επισημαίνεται.

Σημαντική για την ολλανδική βιολογική παραγωγή είναι η ζήτηση κυρίως από αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και τα σκανδιναβικά κράτη. Οι ολλανδικές εξαγωγές βιολογικών (που περιλαμβάνονται πατάτες, λαχανικά, αβγά, τυρί, κρέας, αλλά και εισαγόμενα βιολογικά που επανεξάγονται) εκτιμώνται στο 1,6 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται σε αυτές τις αγορές. «Η Ολλανδία έχει γίνει ένας εμπορικός κόμβος για τα βιολογικά», υπογραμμίζεται.

Η αναπτυσσόμενη αγορά βιολογικών στην Ολλανδία, σε συνδυασμό με τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ, θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για τους Αμερικανούς εξαγωγείς, επισημαίνεται και εντοπίζονται ευκαιρίες σε νωπά βιολογικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα στην κατηγορία.