Κομοτηνή: 60 κτηνοτρόφοι επιστρέφουν επιδοτήσεις

Πληρωμές σε πληγέντες κτηνοτρόφους

Στα Σχέδια βελτίωσης, που υλοποιήθηκαν από το 2007 έως το 2014, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους – νέους αγρότες και ιδίως σε εκείνους που εντάχθηκαν με ζωικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αν. Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτη Μπαξεβανίδη, αυτοί που εντάχθηκαν το 2009, ενώ είχαν ενταχθεί με επιδότηση 40.000 ευρώ, κατά τα χρόνια της υλοποίησης άλλαξε η απόφαση και το ανώτατο όριο ορίσθηκε στις 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στα Σχέδια που ξεκίνησαν το 2011, σημειώθηκε καθυστέρηση τουλάχιστον κατά δύο χρόνια και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές τους. «Υπήρξαν επενδύσεις από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ με την επιδότηση να ανέρχεται στο 60%  του ποσού και να μην έχει καταβληθεί ακόμη. Έτσι, τα χρήματα που οφείλονται ακόμη στους δικαιούχους να είναι πολλά» δηλώνει ο κ. Μπαξεβανίδης σημειώνοντας πως χαριστική βολή αποτέλεσε για τους κτηνοτρόφους η εμφάνιση των ζωονόσων.

Έτσι, ένα ποσοστό 20% των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε απ ένταξη από το πρόγραμμα δίδοντας πίσω τα χρήματα που πήραν το 2009.» προβλέπει ο κ. Μπαξεβανίδης σημειώνοντας ότι πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και έφυγαν στο εξωτερικό.

«Αναγκαστικά γίνεται καταλογισμός στην Εφορεία. Ειδικότερα, από ένα σύνολο 800 κτηνοτρόφων για 60 κτηνοτρόφους έγινε καταλογισμός στην Εφορεία καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, για παράδειγμα να διατηρούν το ζωικό τους κεφάλαιο ή τη φυτική τους παραγωγή για μια δεκαετία κάτι το οποίο δεν έγινε. Εγκατέλειψαν αυτό το χώρο ψάχνοντας, ίσως, για κάτι καλύτερο».

Η υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση αδειών για την λειτουργία ποιμνιοστασίων δημιούργησε επιπλέον προβλήματα. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα γραφειοκρατίας. Αν δεν φτιάξουν στάβλο αυτοί που έχουν ενταχθεί σε ζωικά σχέδια, δυστυχώς θα απ ενταχθούν»  σημειώνοντας με νόημα πως οι διοικητικοί έλεγχοι μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν αυτά τα κενά. «Μέχρι τον Οκτώβριο, όσοι έχουν κενό, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες που απαιτούνται και να μας φέρουν την άδεια».

Πηγή: ert.gr