Κρεμμύδι: Μεγάλες οι αποδόσεις, σημαντική η πρωίμιση της παραγωγής

Με θετικό πρόσημο για τη νέα περίοδο ξεκίνησε η συλλογή των κρεμμυδιών στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Ο ήπιος χειμώνας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου πρωίμισαν κατά 15-20 ημέρες την παραγωγή. Αυτό το διάστημα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρεμμυδιών έχει πουληθεί και οι ποσότητες που παραμένουν στα ψυγεία είναι ελάχιστες. Η εξέλιξη της συλλογής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πρωίμισης, καθώς σχεδόν σε όλες τις περιοχές, ακόμα και τις βορειότερες, η παραγωγή θα έρθει μαζεμένη, γεγονός που θα επηρεάσει τις τιμές για το επόμενο διάστημα. Αν σε αυτό προστεθούν και τα εισαγόμενα κρεμμύδια, κυρίως τα λευκού τύπου, η κατάσταση εύλογα προκαλεί προβληματισμό.

Η ψυχολογία, όμως, των παραγωγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρη στην καλή ποιότητα των κρεμμυδιών και στις αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις. Στη θετική αυτή η εξέλιξη συνεπικουρεί και η υψηλή τιμή του προϊόντος, κάτι που προοιωνίζεται και μία καλή αφετηρία.

Πρώιμη κατά 15-20 μέρες η παραγωγή στη Θήβα

Για αυξημένες εκτάσεις, που ξεπερνούν το 20% στις φθινοπωρινές σπορές, κάνει λόγο ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός από τη Θήβα, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή λευκού και κόκκινου κρεμμυδιού αυτή την εβδομάδα. Όπως δηλώνει, οι αποδόσεις του ξεπερνούν τους 5-6 τόνους το στρέμμα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που κυμαίνονταν στους 1-3 τόνους και αναφέρει ότι η ωρίμανση του κρεμμυδιού στην περιοχή του είναι πρώιμη κατά 15 έως 20 ημέρες σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο, ο κ. Κίσσας προβληματίζεται για το θέμα των τιμών, έτσι όπως αυτό εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς η σκληρή στάση παραγωγών και εμπόρων για τιμές ακόμη και πάνω από 1 ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή από την Αυστρία σημαντικού αριθμού κρεμμυδιών το τελευταίο διάστημα.

Η ψυχολογία των παραγωγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρη στην καλή ποιότητα των κρεμμυδιών και στις αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η Λακωνία και η περιοχή μας έχουν ήδη μπει στην παραγωγή, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά αρχίζει να γεμίζει. Εφόσον σε αυτά προσθέσουμε και τις αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις, συν τα αποθέματα στα ψυγεία, ξεκινούν να μπαίνουν οι προβληματισμοί για το επόμενο διάστημα», σημειώνει. Κλείνοντας, ο κ. Κίσσας αναφέρεται στην αναγκαιότητα μιας σύγχρονης συλλογικής οργάνωσης στον τομέα του κρεμμυδιού, με δυναμική εξωστρέφειας. «Στην περιοχή μας, υπάρχουν παραγωγοί με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, δυστυχώς, όμως, απουσιάζει το συλλογικό επιχειρείν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε από τις πρωιμότερες περιοχές. Με αυτά τα εργαλεία, θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια διαδικασία εξωστρέφειας και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ταυτότητά μας στις αγορές του εξωτερικού», τονίζει.

Ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα η συλλογή στη Λακωνία

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Λακωνίας κάνει λόγο ο Διονύσης Βόσσος, παραγωγός κρεμμυδιού από τη Σκάλα Λακωνίας, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή πριν από μία εβδομάδα. Όπως υποστηρίζει, η παραγωγή είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι και έχει καλύτερη ποιότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες τιμές των κρεμμυδιών κυμαίνονται κοντά στο 1 ευρώ, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες που θα διακινηθούν το επόμενο διάστημα στις αγορές. Ο κ. Βόσσος αναφέρει, επίσης, ότι έχει προχωρήσει στην τεχνική της μεταφύτευσης των φυτών του κρεμμυδιού σε νεαρή ηλικία, επιτυγχάνοντας μία πρωίμιση κατά 15 μέρες σε σύγκριση με αυτά που σπέρνονται απευθείας στο χωράφι. «Τα αποτελέσματα για την καλλιέργεια είναι θετικά με αυτή την τεχνική, αλλά έχει αυξημένο εργατικό κόστος», υποστηρίζει.

Αυξημένες οι αποδόσεις στη Φθιώτιδα

Για καλή εικόνα της παραγωγής από τις πρώτες συλλογές του προϊόντος στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας κάνει λόγο ο παραγωγός Ταξιάρχης Γκούρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες και η ποιότητα των βολβών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν σημαντικά την καλλιέργεια και αυτό που εισπράττουμε είναι η αυξημένη παραγωγή και μία πολύ καλή ποιότητα, διότι δεν είχαμε προβλήματα από τις ασθένειες, τα οποία αντιμετωπίζαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει.

Σε 15 ημέρες η συλλογή στα Φάρσαλα

Καλή είναι η εικόνα της παραγωγής και στη Βαμβακού Φαρσάλων, σύμφωνα με τον παραγωγό Βαγγέλη Φλώρο, ο οποίος θα ξεκινήσει τη συλλογή σε 15 ημέρες. Ο ίδιος ασχολείται πολλές δεκαετίες με το κρεμμύδι και δηλώνει ότι αυτή την εικόνα δεν τη συναντούσε εύκολα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, προβληματίζεται με την εξέλιξη της ασθένειας του περονόσπορου που παρατηρείται στα φυτά του, την οποία προσπαθεί να αναχαιτίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις. Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του έχουν αυξηθεί πάνω από 20%, γεγονός που τον ανησυχεί όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος για το επόμενο διάστημα.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια οργάνωση παραγωγών για την καλύτερη διαχείριση του προϊόντος δημιουργεί ανησυχία στους περισσότερους συναδέλφους, πράγμα που θα πρέπει να λύσουμε για το επόμενο διάστημα».