Το ξανασκέφτεται για τη φέτα η Μινέρβα

Σε νέα εταιρεία περνάει η δραστηριότητα τυροκομικών

Τις επιλογές της για τον κλάδο παραγωγής φέτας και λευκού τυριού επανεξετάζει η Μινέρβα, καθώς τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από πέρυσι, που εμφανιζόταν με το… ενάμισι πόδι εκτός της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τον Νοέμβριο του 2022 έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φήμες περί πρόθεσης πώλησης του εργοστασίου στο Επισκοπικό Ιωαννίνων. Στην εν λόγω μονάδα, που είχε αγορασθεί το 2008 από τη ΦΑΓΕ, παράγονται και συσκευάζονται μέχρι και σήμερα η φέτα και τα υπόλοιπα τυροκομικά του ομίλου υπό το brand «Χωριό».

Η εικόνα από τον σταθμό συλλογής γάλακτος στην Ανδραβίδα Ηλείας, ο οποίος, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», είχε… κατεβάσει ταχύτητα στις παραλαβές, έμοιαζε να επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία μετρούσε αντίστροφα για την αποχώρησή της από τον κλάδο των τυροκομικών.

«Πάγωσε» η διαδικασία πώλησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τουλάχιστον δύο τυροκομικές επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων ήταν η Όμηρος, εξέφρασαν ενδιαφέρον για το εργοστάσιο στο Επισκοπικό, ωστόσο, στα τέλη του 2022, η διαδικασία πώλησης που «έτρεξε» η Alpha Bank μπήκε στον «πάγο», δίχως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα νεότερα δεδομένα θέλουν τη Μινέρβα να προχωρά στην απόσχιση του εν λόγω επιχειρηματικού κλάδου (παραγωγής φέτας και λευκού τυριού), με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας, κίνηση που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και αρκετά ερωτήματα.

Τα νεότερα δεδομένα θέλουν τη Μινέρβα να προχωρά στην απόσχιση του εν λόγω επιχειρηματικού κλάδου, με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας, κίνηση που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και αρκετά ερωτήματα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, η απόσχιση «θα λάβει χώρα μετά τη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας και εισφορά του κλάδου σε αυτήν». Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος εμφανιζόταν ανοικτός στην προοπτική να διατηρήσει παρουσία στον κλάδο, έστω και αν η παραγωγική βάση περάσει στον έλεγχο τρίτου.

Άνοδος 15% στον τζίρο

Προσώρας, πάντως, τα τυροκομικά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι του κύκλου εργασιών της Μινέρβα, ο οποίος την περσινή χρονιά ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Βελτιωμένο ήταν το μεικτό αποτέλεσμα στα 14,16 εκατ. ευρώ, όπως και τα EBITDA στα 7,8 εκατ. ευρώ, με τον λόγο των τελευταίων προς τις πωλήσεις να διευρύνεται στο 11,37%.

Από την άλλη, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν ελαφρώς, στα 2,067 εκατ. ευρώ (έναντι 2,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 20,6%, εξαιτίας, όπως επισημαίνεται, της απόφασης της εταιρείας να δώσει έμφαση «στην προσπάθεια συγκράτησης των καταναλωτικών τιμών, μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων για την αγορά τροφίμων».

Αξιοσημείωτη ήταν η ανάπτυξη των εξαγωγών, που «έτρεξαν» με ρυθμό 22%, φτάνοντας τα 10,3 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πλέον το 15% του συνολικού τζίρου του ομίλου.

H διετία 2021-2022 ήταν «γεμάτη» για τη Mινέρβα, καθώς προχώρησε στην εξαγορά της ULBCS AE (Pummaro, Πελαργός), αλλά και της Mediterranean Foods (Brava). H πρώτη απορροφήθηκε την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, «να απελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι διατέθηκαν στην περαιτέρω ενίσχυση των δύο βασικών brands Pummaro και Pelargos».

Το 2022 ολοκληρώθηκε, επίσης, η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής μαγιονέζας της Mediterranean Foods AE στο εργοστάσιο που διαθέτει η Μινέρβα στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ενώ οι γραμμές παραγωγής μουστάρδας και κέτσαπ μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο Pummaro στη Γαστούνη Ηλείας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων αυτών ανήλθε σε 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Mediterranean Foods αποφασίστηκε να βγουν προς πώληση.