Αιτωλοακαρνανία: Ξεκινά ο θερισμός με καλές αποδόσεις και τιμές στο πρώιμο καλαμπόκι

Στις 18 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει στην Αιτωλοακαρνανία ο θερισμός στα πρώιμα καλαμπόκια, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας. Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 10%-15%, ενώ οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις αναμένονται υψηλότερες, από 1.200 κιλά το στρέμμα σε 1.600 κιλά το στρέμμα.

Αναφορικά με την τιμή, αυτή αναμένεται να συνεχίσει την καλή της πορεία, προς όφελος των παραγωγών, οι οποίοι θα παραδώσουν το παραγόμενο προϊόν τους στα 25 λεπτά το κιλό. «Πέρυσι, το ξηραντήριο του συνεταιρισμού είχε παραλάβει 4.000 τόνους καλαμποκιού και φέτος η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη, λόγω των υβριδίων καλαμποκιών που φυτεύτηκαν και συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεων», τονίζει ο κ. Καλαμπόκας και προσθέτει: «Την αύξηση των εκτάσεων καλαμποκιού ευνόησε η καλή τιμή του προϊόντος πέρυσι, αλλά και το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θέλησαν να παράγουν οι ίδιοι την τροφή των ζώων τους».

Πάντως, ο κ. Καλαμπόκας υπογράμμισε για ακόμα μία φορά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, δεδομένου ότι οι αποθήκες είναι ελλειμματικές. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μέχρι τον επόμενο Ιούνη δεν έχουν κρατηθεί ποσότητες καλαμποκιού, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Τη χρονιά που διανύουμε, οι έμποροι εξήγαγαν όλες τις ποσότητες καλαμποκιού σε υψηλές τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης και στην εγχώρια αγορά δεν είχε μείνει ελληνικό καλαμπόκι.

Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα, ώστε να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος και την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, αλλά και στις αποθήκες για να κρατήσουν ποσότητες καλαμποκιού για να υπάρχει επάρκεια», προειδοποιεί ο κ. Καλαμπόκας.