Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί κατά του δάκου στη Φθιώτιδα

Στοίχημα αποτελεί για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η καταπολέμηση του δάκου για τη φετινή χρονιά. Από την 1η Αυγούστου ξεκίνησαν οι δολωματικοί ψεκασμοί και θα συνεχιστούν ανάλογα με τα δεδομένα του πληθυσμού των εντόμων που καταγράφονται από τους γεωπόνους των ελαιοκομικών περιοχών. Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει με σχολαστικό τρόπο για την καταπολέμηση του εχθρού και, παράλληλα, την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα της δράσης έχει ήδη ανακοινωθεί στους μελισσοκόμους των περιοχών ψεκασμού, ώστε να προστατέψουν τις μέλισσες για όλη τη χρονική περίοδο που θα γίνονται οι επεμβάσεις. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να μεταφερθούν οι κυψέλες σε μη ελαιοκομικές ζώνες. Ιδιαίτερη, επίσης, ενημέρωση έγινε στα συνεργεία ψεκασμού ώστε να προστατευτούν οι βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής για την αποφυγή παράβασης των συμβατικών υποχρεώσεων των βιοκαλλιεργητών.

Συλλογική εργασία, καλύτερο αποτέλεσμα

Οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν αφορούν μόνο την περιφέρεια και τις υπηρεσίες παρακολούθησης της καταπολέμησης, αλλά και τους ίδιους τους καλλιεργητές. Θα πρέπει και οι ίδιοι, λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται τα ελαιοπερίβολά τους, να ελέγχουν για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και, παράλληλα, να αναφέρουν την παρουσία εντόμων στις καλλιέργειές τους.

Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα κρίνει και το όποιο θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα του προγράμματος της καταπολέμησης. Έτσι κι αλλιώς, η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος θα αντανακλάται στην ποιότητα του καρπού και στην ασφάλεια του προϊόντος από πλευράς υπολειμματικότητας των αγροχημικών.