Ξεκίνησε η συγκομιδή καλαμποκιού στη Θεσσαλία, αισιοδοξία για παραγωγή-τιμές

Στο φουλ δουλεύουν τα αρδευτικά συστήματα των παραγωγών καλαμποκιού στον κάμπο, καθώς λίγο πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος αυτό χρειάζεται αρκετό νερό.

Η συγκομιδή ξεκίνησε ήδη με το καλαμπόκι που προορίζεται για ενσίρωση, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται από 6 έως 7,5 τόνους το στρέμμα (πλήρη μάζα, καρπός-φύλλα-κοτσάνι) και προς το τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για το καλαμπόκι για καρπό, ξεκινώντας με τα πρώιμα υβρίδια των 120 ημερών και θα κορυφωθεί τέλος Σεπτεμβρίου, με τα υβρίδια μεγαλύτερου κύκλου.

Στον Νομό Λάρισας, η μέση στρεμματική απόδοση αναμένεται να κυμανθεί στα 1.500 κιλά το στρέμμα. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν μειωθεί σημαντικά στη Θεσσαλία, όπως σε όλη την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, εν αντιθέσει με την αύξηση που παρατηρείται στην Ανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία. Το πρόβλημα με τις μεγάλες εισαγωγές από Ρουμανία και Βουλγαρία στη χώρα μας παραμένει, εξέλιξη ανησυχητική για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με Λαρισαίους γεωπόνους, «η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, καθώς δεν εμφανίστηκαν ασθένειες ή ζιζάνια. Συνήθως οι παραγωγοί ταλαιπωρούνταν από τα σκουλήκια, αλλά φέτος η παραγωγή είναι πρώιμη και δεν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί με φυτοπροστατευτικά μέσα το πρόβλημα. Ελάχιστα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ορισμένα χωράφια με τον τετράνυχο».

Ωστόσο, οι επιδρομές αγριογούρουνων στα χωράφια, οι οποίες τείνουν να καθιερωθούν τα τελευταία χρόνια, απασχολούν και φέτος τους παραγωγούς, ιδιαίτερα σε χωριά των Τρικάλων. Με ενδιαφέρον αναμένουν την υλοποίηση της απόφασης του υπουργού Μ. Βορίδη να επεκτείνει τη διάρκεια του κυνηγιού του αγριογούρουνου περισσότερους μήνες τον χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ αυτό πρόβλημα.

Σχετικά με την τιμή που θα κυριαρχήσει φέτος στην αγορά, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι στα περσινά επίπεδα (17 λεπτά), αν και κάποιοι παραγωγοί αισιοδοξούν σε καλύτερες τιμές, λόγω και της διαφαινόμενης ανόδου της τιμής των δημητριακών και ιδιαίτερα των σιτηρών που παρατηρείται στην αγορά με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Όσον αφορά το καλαμπόκι για ενσίρωση, η τιμή πώλησης του παραγωγού θα κυμαίνεται από 3,5 έως 4 λεπτά το κιλό.