Κτήμα Παπασταματοπούλου: Μια οικογενειακή οινοποιία χωρίς μεσάζοντες

Αξιοποιεί τις συνεργασίες με οινοπαραγωγούς της Αχαΐας

Κτήμα Παπασταματοπούλου: Μια οικογενειακή οινοποιία χωρίς μεσάζοντες
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί, η οικογένεια Παπασταματόπουλου ξεκίνησε, πριν 30 χρόνια, να αναβιώνει στην περιοχή Λουσικά Αχαΐας την αμπελουργία, με τη δημιουργία του ομώνυμου Κτήματος. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα, σε 400, σήμερα, στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, φυτεύονται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή κρασιών. Μέσα στο κτήμα βρίσκεται και το σύγχρονο οινοποιείο, το οποίο πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο Αλέξης Παπασταματόπουλος, ο οποίος από το 1996 πήρε τα ηνία της επιχείρησης από τον πατέρα του Γεώργιο, έχει καταφέρει, μαζί με τη σύζυγό του, Μάρθα Πάστρα, να ενώσει τους περισσότερους αμπελουργούς της περιοχής και από κοινού, χωρίς μεσάζοντες, να παράγουν και να διακινούν τα παραγόμενα κρασιά τους. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 2.000 τόνοι κρασιού, οι οποίοι προωθούνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξάγονται στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Το 30% της παραγωγής μας φεύγει στο εξωτερικό. Το 10% φτάνει στην Αμερική. Από το χωράφι έως το ράφι ελέγχεται όλη η παραγωγική διαδικασία. Έχουμε αναλάβει μόνοι μας το δίκτυο πωλήσεων, ενώ διαθέτουμε ιδιόκτητα φορτηγά για τη διακίνηση των προϊόντων μας και έτσι έχουμε καταφέρει το κοστολόγιο να είναι χαμηλό, ενώ στην όλη διαδικασία δεν παρεμβαίνει κανένας μεσάζοντας», μας λέει ο κ. Παπασταματόπουλος. Η παραγωγή γίνεται με Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αμπελοκαλλιέργειας, για την «Παραγωγή Οινοποιήσιμων Σταφυλιών» σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 και AGRO 2.2.

Συνεργάζεται επίσης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου οι γεωπόνοι ελέγχουν όλο το σύστημα παραγωγής, τις επεμβάσεις στο αμπέλι από την επιλογή του κατάλληλου υποκειμένου έως τον τρύγο με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του αμπελουργού. Τα 10 τελευταία χρόνια γίνονται φυτεύσεις και καλλιέργεια νέων αμπελώνων (Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο Πατρών, Μοσχάτο Αμβούργου, Cabernet Sauvignon, Consult).

«Το κλίμα στην περιοχή είναι τυπικό μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και θερμοκρασίες που πολύ σπάνια είναι χαμηλότερες από -2°C. Την άνοιξη και το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ηλιοφάνεια, με λίγες βροχοπτώσεις (100 χιλιοστά) και μέτριες θερμοκρασίες, μεταξύ 12 και 30°C. Σε αυτό συμβάλει η θαλάσσια αύρα και σε συνδυασμό με το υψόμετρο (150-300 μ.), την κλίση και τη σύσταση του εδάφους, βοηθούν στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής καλλιέργειας», μας εξηγεί χαρακτηριστικά. Το κτήμα και το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, ενώ έχει δημιουργηθεί και αίθουσα γευσιγνωσίας. Τα κρασιά του κτήματος είναι το «CRYSTALITIS» λευκό, το «CRESENTO» ερυθρό και το «VEGGERA» Cabernet Sauvignon.

-Διαφήμιση-