Λ. Αυγενάκης: 2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για ενίσχυση της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Ξάνθης

O Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση» που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε στα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ροδόπη από δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στη στήριξη των παραγωγικών της κλάδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: «Tη Δευτέρα 13/5 υπεγράφη απόφαση για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Ξάνθης με 2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, για την ένταξη δικαιούχων σε επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης και υπενθύμισε ότι οι ενισχύσεις για Νέους Αγρότες στη Ροδόπη ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ. Δώσαμε βάρος στους νέους αγρότες, είπε, οι οποίοι έλαβαν από 30.000 ως 40.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές ανάπτυξης (προγράμματα Leader) στα οποία έχουν ενταχθεί δικαιούχοι για ποσό ύψους 15,27 εκατ. ευρώ, καθώς και στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας με ποσό ύψους 14,48 ευρώ. Επίσης, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν γίνει πριν το Πάσχα στη Ροδόπη πληρωμές ύψους 28,86 εκατ. ευρώ».

«Μας χρειάζεται μια Ευρώπη που να προσαρμόζεται γρήγορα στις καταστάσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση», τόνισε ο υπουργός. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, καθώς αν εμείς δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς αξιοποιώντας τα κονδύλια, θα είμαστε ανοχύρωτοι», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «θα παλέψουμε για τρία ακόμα ζητήματα: την απορρόφηση του 2% για να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από κρίσεις, τη μείωση του αριθμού και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία και να επιτευχθεί αρμονική συνεργασία μεταξύ περιβάλλοντος και πρωτογενή τομέα και τη δυνατότητα της μεταφοράς κονδυλίων από τον πυλώνα ένα στον πυλώνα δύο και αντίστροφα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, στο αρδεύσιμο νερό και στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων και στην εκκίνηση της διαβούλευσης για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμενος στα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια, είπε πως έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν.