Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

«Λεμονοφάρμα»: Οικοτεχνία με βάση το λεμόνι στον Αστακό

22/04/2024
3' διάβασμα
lemonofarma-oikotechnia-me-vasi-to-lemoni-ston-astako-319021

Σπιτική λεμονάδα από τις δικές τους λεμονιές που καλλιεργούν στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργούν και τυποποιούν η κατ’ επάγγελμα αγρότισσα Χρυσαυγή Μπαμπούρη και ο σύζυγός της, καθηγητής Φυσικής, Κώστας Λύχνος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρέχει η οικοτεχνία.

Το προϊόν τους, μάλιστα, βραβεύθηκε για τη γεύση και την ποιότητά του στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας AFFA 2024, στο πλαίσιο της 10ης Έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η «Λεμονοφάρμα» τους ξεκίνησε το 2015, όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν εντατικά με την αγροτική παραγωγή.

Τελικά, αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ κλασικών καλλιεργειών, όπως η ελιά, και άλλων ακραίων, όπως τα φραγκόσυκα, για την περιοχή τους, κατέληξαν να επενδύσουν στις λεμονιές, με στόχο την παραγωγή λεμονιών με σεβασμό στον καταναλωτή.

Η λεμονάδα τους παράγεται από τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες λεμονιάς. Ο καρπός συλλέγεται ένας-ένας με το χέρι την κατάλληλη εποχή, όταν ωριμάσει, και στη συνέχεια μεταφέρεται στο εργαστήριο της οικοτεχνίας τους για επεξεργασία και παρασκευή του τελικού προϊόντος.

Όλα τα στάδια, δηλαδή το πλύσιμο, το κόψιμο, το στύψιμο και το σούρωμα, γίνονται με το χέρι, με αποτέλεσμα τον συνεχή ποιοτικό έλεγχο του χυμού λεμονιού. Όλα τα στάδια παρασκευής ακολουθούν τη μελέτη HACCP, σύμφωνα με την οποία διασφαλίζεται η κορυφαία ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι στη λεμονάδα τους δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος του βρασμού, έτσι ώστε η βιταμίνη C που περιέχεται στον χυμό λεμονιού να παραμένει αναλλοίωτη. Επιπλέον, και η αραίωση που απαιτείται είναι ένα μέρος χυμού και τέσσερα μέρη φυσικού νερού ή ανθρακούχου. Δεν υπάρχουν χημικά πρόσθετα, ούτε συντηρητικά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, ένα από τα στοιχεία που την κάνει να ξεχωρίζει, εκτός από τη γεύση της, είναι η διάρκειά της, αφού παραμένει αναλλοίωτη για έναν χρόνο στη συντήρηση και έναν μήνα μετά το άνοιγμά της. Πρόκειται για μοναδικό χαρακτηριστικό για ένα προϊόν δίχως ίχνος συντηρητικών.

Εκτός από τη σπιτική μαρμελάδα, το ζευγάρι από τον Αστακό πειραματίστηκε και με την ενεργειακή καλλιέργεια ευκαλύπτων, δημιουργώντας το δικό του δάσος για την παραγωγή βιομάζας. Επιπλέον, έχουν στραφεί και στη ζωική παραγωγή, ξεκινώντας μια μικρή φάρμα με γαϊδουράκια, για την εκμετάλλευση του γάλακτος γαϊδούρας.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών, ήρθε το 2022 η δημιουργία οικοτεχνίας για τη διάθεση όλων των προϊόντων που παράγουν. «Για τη διαχείριση όλων αυτών των παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται ‘‘γαϊδουρινή υπομονή’’ και επιμονή, την οποία ευτυχώς διαθέτουμε, με αποτέλεσμα την παραγωγή και τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων προς εσάς, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι», τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: