Για μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες του Νομού κάνει λόγο ο Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

Για «ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες του Νομού» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο Θεοχάρης Λιούρης Πρόεδρος του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής» ενώ σε ότι αφορά τα σιτηρά «μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν».

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”:

«Αξιότιμε  κ. Υπουργέ,

Όπως  σας είναι γνωστό, οι άστατες  καιρικές  συνθήκες  οι  οποίες  επικρατούν  στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νομό μας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έχουν επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής.

Σε ότι αφορά τα σιτηρά, μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν , το ίδιο συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού μας όπου πάνω από το 90%  των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

  Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής των καθυστερήσεων πληρωμών των επιδοτήσεων αλλά και την μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απειλείται πλέον με αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού μας και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας όπου η συμβολή του είναι τεράστια.

Κύριε  Υπουργέ,

Μαζί με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο έργο σας, σας παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών του Νομού μας οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, έναντι των άλλων αγροτών της χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου όπου το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.

Με  την  πεποίθηση  ότι  θα  ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».