Το μεγάλο φιάσκο των βιολογικών καλλιεργειών

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων του 2023 έχει εκπνεύσει και πλέον γίνονται διορθώσεις σε όσες έχουν πάρει πρωτόκολλο, ενώ όσες καινούργιες υποβάλλονται αυτές κατατίθενται με ποινές, όμως το «πάρτι» των βιολογικών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό…

Ουσιαστικά, αυτήν την περίοδο είναι και που τα περισσότερα ΚΥΔ έχουν επιλέξει να καταχωρίσουν στις αιτήσεις των παραγωγών τους τις συμμετοχές σε κάποιο από τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027.

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν τραβήξει τα 235 εκατ. ευρώ του Οικολογικού Σχήματος 31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας», με τους φορείς πιστοποίησης, τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν να καλύψουν τους όρους επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή των εκτάσεών τους. Με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, για να κριθεί κάποιος δικαιούχος της εν λόγω ενίσχυσης, πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση με έναν εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και πιστοποιητικό συμμόρφωσης εν ισχύ από τον ίδιο Οργανισμό.

Σε αυτό το σημείο είναι, λοιπόν, που ξεκινούν και εμφανίζονται τα προβλήματα. Το ρηχό θεσμικό πλαίσιο της παραπάνω παρέμβασης είναι και αυτό που βάζει σε κίνδυνο τους στόχους που θέτει το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων κ.ά.

Ένα θεσμικό πλαίσιο που εκμεταλλεύτηκαν πολλά ΚΥΔ και Φορείς Πιστοποίησης, «μοιράζοντας» συμβάσεις και πιστοποιητικά συμμόρφωσης (έναντι μικρού αντιτίμου) σε παραγωγούς που ουδεμία σχέση έχουν με τη Βιολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία ή τουλάχιστον δεν φαίνονται να θέλουν να αποκτήσουν στο μέλλον.

Η σωρηδόν ένταξη κόσμου σε ένα Οικολογικό Σχήμα με μοναδικό κριτήριο την επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών γεννά πολλούς κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ΚΥΔ που ακολουθούν αυτή την πρακτική, όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς που δεν μπορούν να διαχειριστούν την ένταξή τους σε συστήματα ποιότητας και με πιθανό τελικό αποτέλεσμα να δουν τα ποσά ενίσχυσης ανά στρέμμα και καλλιέργεια από το συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα να μειώνονται δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, κατήγγειλε δημόσια όσους έκαναν ψευδείς δηλώσεις για την απώλεια ζώων κατά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία προκαταβολών αποζημίωσης στους πραγματικούς δικαιούχους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Και αφού αναφέραμε τη Θεσσαλία, προς διερεύνηση είναι καταγγελίες που έχουν έρθει στην εφημερίδα μας για «πάρτι» με πλαστά πιστοποιητικά που μοιράζονται από ιδιωτικά ΚΥΔ, προκειμένου να συμμετάσχουν στα Οικολογικά Σχήματα γεωργοί και κτηνοτρόφοι που δεν τα δικαιούνται. Κανονικό ΝΤΟ(Υ) στις τσέπες των αγροτών; Διότι, οι παραγωγοί φέρεται να τα ακριβοπληρώνουν. Οι καταγγελίες αυτές αναφέρουν ως θιασώτη τον ίδιο εκπρόσωπο ΚΥΔ στην περιοχή των πλημμυρών, γνωστό από τα δημοσιεύματα με το εθνικό απόθεμα και τα βοσκοτόπια της Θεσσαλίας.

Ο θεσμικός ρόλος του καταγγελλόμενου μας αναγκάζει να το ερευνήσουμε και να επανέλθουμε…