Μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλουν οι Ολλανδοί για την επίτευξη του στόχου του 15% σε εκτάσεις και πωλήσεις

Ο τζίρος ανεβαίνει, όχι όμως και το μερίδιο αγοράς των βιολογικών, όπως διαπιστώνουν οι Ολλανδοί, βλέποντας να απέχουν αρκετά από τον κυβερνητικό στόχο για μερίδιο αγοράς 15% έως το 2030, ενώ και σε επίπεδο εκτάσεων η μετάβαση προχωρά με βραδύτερους ρυθμούς από τον κυβερνητικό στόχο. Αυτά δείχνουν τα νεότερα δεδομένα για τον τομέα, όπως αποτυπώνονται μετά και από διετή μελέτη που διενήργησε η εταιρεία ερευνών GfK.

Ο κύκλος εργασιών των βιολογικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 42% σε σύγκριση με το 2021, όπως υπογραμμίζει ο ολλανδικός Τύπος, επικαλούμενος τα ανωτέρω στοιχεία. Καθοριστικός σε αυτό ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πληθωρισμός, ωστόσο, και οι ίδιοι οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν βιολογικά με μεγαλύτερη συχνότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νωπά.

Παρ’ όλα αυτά, οι αλυσίδες λιανικής, οι οποίες διακινούν για τα 3/4 των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων και ποτών, παρέμειναν στο 3,4% σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς της κατηγορίας, ποσοστό που αυξάνεται σε 3,8%, εάν συμπεριληφθούν και τα βιολογικά καταστήματα.

Καθοριστικός ο ρόλος του πληθωρισμού στην αύξηση του κύκλου εργασιών των βιολογικών προϊόντων, ενώ και οι ίδιοι οι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά πιο συχνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νωπά

Στην ύπαρξη πρωτοβουλιών από την πλευρά των σούπερ μάρκετ, αλλά και στη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος, αναφέρεται ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Bionext, Michiel Wilde, υποστηρίζοντας ότι τα βιολογικά τρόφιμα κερδίζουν έδαφος στην αγορά. «Η Plus πουλά πλέον μόνο βιολογικό πλήρες γάλα και βιολογικά κρεμμύδια», αναφέρει, ενώ και άλλες αλυσίδες, όπως οι Albert Heijn, Jumbo και Lidl προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες.

Τέτοιες κινήσεις μπορεί να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στον στόχο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τονίζοντας ότι χρειάζεται μαζικότερη στροφή στα βιολογικά από μεγάλους φορείς και παίκτες της αγοράς. «Η κονσερβοποιία Hak ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όλα της τα προϊόντα θα είναι βιολογικά έως το 2027. Αυτό θα κάνει μία διαφορά», σχολιάζει, μεταξύ άλλων.

Χρειάζονται 260.000 επιπλέον στρέμματα κάθε χρόνο

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, οι εκτάσεις των βιολογικών αυξήθηκαν κατά 6,6% την τελευταία χρονιά. Ανέρχονται πλέον σε 809.000 στρέμματα, το 4,5% της συνολικής αγροτικής γης. Βέβαια, για την επίτευξη του στόχου αύξησης των εκτάσεων στο 15%, η Υπηρεσία επισημαίνει ότι θα πρέπει να προστίθενται ετησίως 260.000 στρέμματα βιολογικών μέχρι το 2030.

Η αισιόδοξη πτυχή της υπόθεσης αφορά τις νέες επιχειρήσεις που «μπήκαν στο παιχνίδι». Περίπου 54.000 στρέμματα νέων βιολογικών εκτάσεων το 2023, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει επιτευχθεί μετά το 2018, αφορούν επιχειρήσεις που πιστοποιήθηκαν ως βιολογικές για πρώτη φορά, ενώ και οι εκτάσεις των υπαρχόντων βιολογικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 65.000 στρέμματα.