Μείνετε στο …Μάθημα

Μείνετε στο …Μάθημα

Ένα καταφύγιο για ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο, αποτελεί η ομάδα που δημιουργήθηκε από μια παρέα νέων και συνθέτει το ανεξάρτητο Θεατρικό Εργαστήρι Πετρούπολης. Μπορεί να μετρούν μόλις ένα χρόνο ζωής και με 4ωρο μάθημα μία φορά την εβδομάδα, όμως ήδη έχουν έργο να παρουσιάσουν.

Στόχος τους δεν είναι μόνο να μυηθούν στο επάγγελμα του ηθοποιού, αλλά να ξεφύγουν από την δύσκολη πραγματικότητα, να γνωρίσουν καλύτερα το είναι τους, να μάθουν τι κρύβουν μέσα τους και να ανακαλύψουν ικανότητες που – ίσως – να μην ήξεραν ότι είχαν. Αυτό ακριβώς συνέβη και σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, που η καθημερινή τριβή και το μοίρασμα τους έκανε παρέα, δίνοντας χρώμα στην ζωή τους. Παρόλο όμως, που είναι μια ερασιτεχνική ομάδα με στοιχεία παρέας, όλα λειτουργούν …ρολόι. Με κανόνες, δομές, υποχρεώσεις και κάτω από το άγρυπνο μάτι του δασκάλου και σκηνοθέτη Μάνου Πραματευτάκη, ο οποίος αγκάλιασε όλη την ομάδα, αντλώντας από τον καθένα το κάτι παραπάνω που κρύβει μέσα του. Η όλη προσπάθεια γίνεται με την παράδοση δωρεάν μαθημάτων από τον Μ. Πραματευτάκη.  

Τα πρώτα δείγματα του κόπου τους παρουσίασαν μέσα από το έργο τους «Μείνετε στο …Μάθημα». Πρόκειται στην ουσία για μια αναπαράσταση των μαθημάτων τους, όπως αυτά έγιναν στην αίθουσα γυμναστηρίου (αρχικά) και στο υπόγειο ενός σπιτιού (στην συνέχεια). Τους ρόλους μοιράστηκαν οι Ρένα Λαμπροπούλου, Διονυσία Λάγιου, Παναγιώτης Μαρκινός, Μαριλένα Ιωσηφίδη. Σκηνοθεσία Μάνος Πραματευτάκης. Μακιγιάζ: Δήμητρα Κόκκινου.

Μια καλή προσπάθεια, που πρόσφερε γέλιο αλλά και συγκίνηση στους θεατές, και παρουσιάστηκε σε συνοικιακό μπαρ της περιοχής, κοστίζοντας …ρεφενέ στην ομάδα, το ποσό των 18 ευρώ και 35 λεπτά. Σε ό,τι αφορά τα αξεσουάρ της παράστασης όπως γενειάδες, γυαλιά, κούκλα, δόθηκαν με την ευγενική χορηγία φίλων.

«Μπορεί να είμαστε μια ερασιτεχνική ομάδα, αλλά το επίπεδο είναι υψηλό. Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην ποιότητα. Λειτουργούμε όπως ένα εργαστήρι, αλλά δεν υπάρχουν οικονομικές δοσοληψίες. Δεν πληρώνει κανείς για τα μαθήματα αλλά ούτε και εγώ πληρώνομαι γι’ αυτά. Όλη η προσπάθεια γίνεται για μας», λέει στο ypaithros.gr ο Μ. Πραματευτάκης.

Το ανεξάρτητο Θεατρικό Εργαστήρι Πετρούπολης δίνει ραντεβού για τον Οκτώβρη, περιμένοντας να αγκαλιάσει και νέους συνοδοιπόρους στην προσπάθειά του.

  • Ανθή Γεωργίου