Μείωση των εμπορικών πράξεων με σταθερά ικανοποιητικές τιμές στο έξτρα παρθένο

Για φθίνουσα εξέλιξη των εμπορικών πράξεων, αλλά και για σταθερό ενδιαφέρον έκαναν λόγο στην «ΥΧ» οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ελαιολάδου. Οι συνομιλητές μας απέδωσαν την εξέλιξη αυτή σε συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες μας παρέθεσαν, σημειώνοντας ωστόσο
ότι είναι ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο στην αγορά.

Οπως διευκρίνισαν πάντως ορισμένοι, παρά τη στάση αναμονής από τους αγοραστές το τελευταίο δεκαήμερο, υπήρξαν κάποιες πράξεις και μάλιστα σε ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα του προϊόντος. Με τη συγκομιδή να έχει πλέον ολοκληρωθεί, όλοι ελπίζουν ότι και η επόμενη χρονιά θα αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα στους παραγωγούς.

Λιγοστές οι πράξεις, αλλά θετικό το κλίμα στην Πελοπόννησο

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» και πρόεδρος του ΣΑΣΟΕ, Γιώργος Κατσούλης, μας μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου: «Τα έξτρα παρθένα με οξύτητα έως 0,5 πωλούνται μεταξύ 4,70 ευρώ/κιλό και 4,80 ευρώ/κιλό. Από εκεί και πέρα, για κάθε δέκατο που προκύπτει επιπλέον αφαιρούνται 10 λεπτά του ευρώ.

Επιπλέον μπόνους παίρνει η τιμή, αν το λάδι είναι ΠΟΠ. Από το δίκτυο των μελών – ελαιοπαραγωγών του ΣΑΣΟΕ στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές υπάρχει η πληροφόρηση ότι γίνονται καταγραφές των ποσοτήτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των συγκομισθεισών και αποθηκευμένων ποσοτήτων ελαιολάδου, ώστε στη συνέχεια οι παραγωγοί μαζί με τους αγοραστές να προβούν σε νέες πράξεις, κατά το επόμενο διάστημα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης οδήγησε ένα σημαντικό μέρος της συγκομιδής έως και 30% σε υποβάθμιση εξαιτίας της καθυστέρησής της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού Λακωνίας, Χρήστος Τερζώτης, δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής: «Υπάρχει απραξία τις τελευταίες ημέρες. Η πιο πρόσφατη πράξη από συνεταιρισμό έγινε στα 5,30 ευρώ/κιλό πριν από δύο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον δικό μας συνεταιρισμό, μέσα στον Γενάρη προβήκαμε σε πράξεις από 5,20 έως 5,30 για ποσότητα περίπου 180 τόνων συνολικά. Μιλάμε για έξτρα παρθένο, με οξύτητα 0,3. Αυτές τις μέρες υπάρχει στασιμότητα και το ερώτημα είναι αν θα διατηρηθούν αυτές οι τιμές ή αν θα πάμε λίγο πιο κάτω, όταν ξαναρχίσει να εκδηλώνεται έμπρακτα το ενδιαφέρον. Οι αγοραστές προσπαθούν να φρενάρουν την αυξητική δυναμική που υπήρχε. Εκτιμούμε ότι η φετινή παραγωγή του συνεταιρισμού θα κλείσει κοντά στους 900 τόνους, σε μια πολύ καλή χρονιά».

Αναμονή… τακτικής από τους αγοραστές στην Κρήτη

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει παύση δραστηριότητας στην αγορά. Όπως μας είπε, «εάν αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μια φυσιολογική αυξομείωση της ζήτησης, στις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ή σε μια τακτική από πλευράς αγοραστών με στόχο να πέσουν οι τιμές, ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα».

Σε περαιτέρω σχολιασμό του στην ιστοσελίδα του συνδέσμου, ο ίδιος σημείωσε: «Ένα υψηλό ποσοστό των παρόχων τιμών δηλώνει είτε ότι δεν αγοράζει είτε δεν απαντά καθόλου. Από την άλλη πλευρά, διαγωνισμοί διάθεσης ελαιολάδου από συνεταιρισμούς της Κρήτης αποβαίνουν άγονοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται κανένας αγοραστής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ, Μιχάλης Καμπιτάκης, δήλωσε: «Οι τιμές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Για ΠΟΠ έξτρα παρθένα ελαιόλαδα εξαιρετικών χαρακτηριστικών, είδαμε πράξεις από 5,05 έως 5,20, αλλά ήταν οι εξαιρέσεις. Ο κανόνας αυτή την περίοδο είναι για τιμές από 4,80 ευρώ/κιλό έως 4,95 για οξύτητες μέχρι 0,4 που μεταφράζονται σε σταθερότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μια πολύ μικρή μείωση τιμής. Η χρονιά, πάντως, είναι τόσο καλή που δεν βλέπεις ελαιόλαδο πάνω από 5 με 6 γραμμές».