Μελέτη: Η βιολογική γεωργία τροφοδοτεί την εκτόξευση της παγκόσμιας αγοράς ωφέλιμων μικροοργανισμών

Προβλέπεται ότι θα διπλασιάσει τον όγκο της σε 12,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2027

Κερδίζει συνεχώς έδαφος στη γεωργία η χρήση των βιολογικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Σε αυτά περιέχονται μικροοργανισμοί, όπως μύκητες και βακτήρια, οι οποίοι προωθούν τη φυτική ανάπτυξη στις καλλιέργειες, καταστέλλοντας τους πληθυσμούς των παρασίτων και μειώνοντας τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χημικών εναλλακτικών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών αγοράς Research and Markets, η παγκόσμια αγορά των ωφέλιμων μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στα βιολογικά σκευάσματα εκτιμάται ότι θα αποτιμηθεί σε 6,4 δισ. δολάρια το 2022. Μάλιστα, ο όγκος της αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2027, φθάνοντας τα 12,6 δισ. δολάρια. Η αγορά προβλέπεται να σημειώσει εκθετική πρόοδο το συγκεκριμένο διάστημα, καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 14,6%, εξαιτίας παραμέτρων όπως η αύξηση της ζήτησης για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, οι ευνοϊκοί κρατικοί κανονισμοί, η αύξηση της ζήτησης για καλλιέργειες υψηλής αξίας και η αύξηση του αριθμού των επενδύσεων από βασικούς επιχειρηματικούς παίκτες.

Το 2021, η Βόρεια Αμερική κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Ασία του Ειρηνικού ωκεανού, λόγω της μειωμένης εξάρτησης από χημικά φυτοφάρμακα για την προστασία των καλλιεργειών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτές είναι μερικές από τις περιοχές όπου η βιολογική γεωργία γνωρίζει μεγάλη άνθηση, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά μετάβασης από συμβατικές σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις και ανάπτυξη νεότερων βιολογικών λύσεων μέσω της έρευνας. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των αγροτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη των μικροβιακών λύσεων αναμένεται να παρέχει περισσότερα περιθώρια για επέκταση της αγοράς.

Η φυτοπροστασία είναι η κύρια λειτουργία στην οποία προσανατολίζονται μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά ωφέλιμων βιολογικών παραγόντων. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να εφαρμοστούν στην καλλιέργεια με διάφορους τρόπους, με πιο ευρέως διαδεδομένο αυτόν του ψεκασμού φυλλώματος.

Η χρήση βιολογικών φυτοφαρμάκων έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται σε βιώσιμα περιβάλλοντα. Επιπλέον, οι αυξανόμενες πιέσεις στους αγρότες για ελαχιστοποίηση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση, ενθαρρύνοντας τη διερεύνηση βιολογικών εναλλακτικών.