Αυτό το άρθρο είναι 27 μηνών

Μελισσοκομία: Το πεύκο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

24/08/2022
5' διάβασμα
melissokomia-to-pefko-den-apedose-ta-anamenomena-271282

των Μαρίας Αμπατζή, Γεωργίας Μπόχτη, Γιάννη Σάρρου

Στο πεύκο είχε εναποθέσει τις ελπίδες του ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσοκόμων, αλλά οι μέχρι τώρα προσδοκίες τους δεν είναι οι αναμενόμενες. Οι πληθυσμοί του εντόμου Marchalina hellenica βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η παραγωγή μελιτώματος να είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, οι ορεινές περιοχές όπου και εκεί μελισσοκόμοι περίμεναν περισσότερη ανθοφορία από τις βροχοπτώσεις, δυστυχώς δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με λιγότερο μέλι στις κυψέλες επιστρέφουν και οι νομάδες από τις περιοχές με έλατο. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δεν ευνοούν τη μελισσοκομία και οι ελπίδες στρέφονται στο φθινόπωρο και στη δεύτερη φάση παραγωγής του πεύκου. Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Μπακανδρίτσος, μετακινούμενος μελισσοκόμος από τα Γλυκά Νερά Αττικής, «σε διάφορες περιοχές της χώρας το πεύκο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Έτσι, περιμένουμε τη δεύτερη φάση του, σε 20 μέρες περίπου, εφόσον είναι ευνοϊκές και οι καιρικές συνθήκες». Ο ίδιος μας εξήγησε ότι και οι ζέστες δεν βοήθησαν την ανάπτυξη του εντόμου Marchalina hellenica ώστε να αυξηθεί η παραγωγή μελιτώματος, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες τροφές των μελισσών για την παραγωγή του πευκόμελου.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία της περιόδου, ο κ. Μπακανδρίτσος δείχνει να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος ως προς τις αποδόσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των μετακινήσεων, αλλά και τις τιμές, οι οποίες δείχνουν να παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Πρέπει να εφαρμοστεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ελληνική μελισσοκομία, που να ενισχύει το παραγόμενο προϊόν και κατ επέκταση να συγκρατεί τους μελισσοκόμους στις περιοχές τους».

Η φωτιά μείωσε την παραγωγή στη Θάσο

Ένα άσχημο καλοκαίρι μετρά φέτος η Θάσος, μετά τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Σκάλα Ποταμιάς και η οποία έσβησε με τις βροχές στις 15 και 16 Αυγούστου. Ο καιρός ευνόησε και το πευκόμελο, που προχωράει δειλά-δειλά.

«Ελπίζουμε να κρατήσει, γιατί η ξηροθερμία και η ξηρασία το επηρεάζουν σημαντικά», μεταφέρει με σκεπτικισμό ο μελισσοκόμος Θανάσης Κοπανούδης, εξηγώντας πόσο δύσκολη είναι η φετινή χρονιά. Πολλά πεύκα έπεσαν θύματα της φωτιάς, γεγονός που θα έχει συνέπειες στο πευκόμελο, το οποίο θα συνεχίσει να δίνει συνεχώς μέχρι τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, με ενδεχόμενη μια δεκαήμερη διακοπή μέσα στον Σεπτέμβρη.

«Τούμπα» του καιρού περιμένουν στη Στερεά

Όπως εκτιμά ο μελισσοκόμος Γιώργος Παπιώτης από τη Λιβαδιά, η εικόνα αυτήν τη στιγμή είναι συγκεχυμένη, με τα υγιή και άκαυτα κομμάτια της Εύβοιας να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα. «Εάν επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις και μετά τον καύσωνα ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, θα χαθεί το παιχνίδι του πρώτου βαρέματος», τονίζει. «Κι αυτό γιατί απαιτούνται τουλάχιστον 3 με 4 ημέρες από την τελευταία βροχόπτωση για να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία. Οπότε πάμε για Σεπτέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αναμονή για τις βροχές του φθινοπώρου βρίσκονται οι μελισσοκόμοι και της Φθιώτιδας. Όπως μας ενημερώνει η Χριστίνα Ζαγαριώτη, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φθιώτιδας, «αν δεν έχεις δυνατά μελίσσια δεν είναι να μπαίνεις ακόμα. Όποιος μπήκε και πήρε μέλια, είχε δυνατά μελίσσια. Αναμένουμε το μεγάλο βάρεμα το αυγουστιάτικο και περιμένουμε μετά τις βροχές να κλείσουν τρία 24ωρα για να δούμε πώς θα πάει», εξηγεί.

Μια ανάσα από την πιστοποίηση η Κάρυστος

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσοκόμων της Καρύστου, αναμένοντας το πολυπόθητο ΠΟΠ μέλι Κισσούρι, ώστε να πιστοποιήσουν το προϊόν τους και παράλληλα να το προωθήσουν στις αγορές. Ο Κωνσταντίνος Παντελής, μελισσοκόμος και μέλος της επιτροπής για την προώθηση και την ανάδειξη του προϊόντος, κάνει λόγο μία σημαντικότατη προσθήκη στη φαρέτρα των μελισσοκόμων της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που προέρχεται από το τοπικό ρείκι, σε ποσοστό πάνω από 65%, όπως επίσης και άλλα αρωματικά φυτά, όπως θρούμπι, ρίγανη, τσάι του βουνού, άγρια τριανταφυλλιά και άλλα. Το ξηροθερμικό περιβάλλον της περιοχής βοηθάει στην ανάπτυξη αυτών των φυτών, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία αποτελούν καλή τροφή για τις μέλισσες».

Επίσης, ο κ. Παντελής μάς εξηγεί για τον χρόνο που χρειάστηκε η διαδικασία της πιστοποίησης, με τη σύνταξη του φακέλου, αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του προϊόντος. «Ο φάκελος έχει φύγει από το υπουργείο και βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την τελική ολοκλήρωσή του. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση του προϊόντος που παράγουμε, όμως, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: