Το Μεσολόγγι µιλάει Γραικάνικα

Η «ένωση» του Δήμου Μεσολογγίου με τις ελληνόφωνες περιοχές της Grecìa Salentina «φέρνει» συνεργασίες στον αγροτικό τομέα

Νέες προοπτικές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα εκτιμάται ότι «ανοίγει» η αδελφοποίηση του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με τον Δήμο της Grecìa Salentina, μιας δυναμικής συμπολιτείας όλων των ελληνόφωνων δήμων της περιοχής της Απουλίας στη Νοτιοανατολική Ιταλία. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στις εν λόγω περιοχές, ενώ πολλές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από την ευρηματικότητα, την εργατικότητα και την οργάνωση των νέων επιχειρηματιών.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την παραγωγή τυριών, κρασιού, ελαιολάδου και τις καλλιέργειες λαχανικών, κυρίως αγκινάρας και μπρόκολου. Η Απουλία, μάλιστα, έχει ίσως τις περισσότερες βιομηχανίες στον ιταλικό Νότο, οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, ελιές, σιτηρά κ.λπ.).

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Απρίλιο στο Μεσολόγγι κατά τις εορτές της Εξόδου, θα προβλέπει, πέρα από τις πολιτιστικές δράσεις, και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων των δύο χωρών.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Η «ένωσή» τους θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από μία διαδικασία διάδοσης γνώσης, την προβολή και προώθηση των παραγόμενων προϊόντων, προκειμένου να τα γνωρίσουν και οι δύο πλευρές, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αγροτών.
Πριν από λίγο καιρό, αντιπροσωπεία του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο, πραγματοποίησαν τετραήμερη περιήγηση στα ελληνόφωνα χωριά –κωμοπόλεις τα περισσότερα– της Grecia Salentina.

Στην έδρα της Ένωσης –στο χωριό Calimera– υπογράφτηκε το προσύμφωνο της αδελφοποίησης μεταξύ του δημάρχου Μεσολογγίου και των δέκα δημάρχων των χωριών της περιοχής. Κατά την παραμονή της η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μεγάλα ελαιοτριβεία, οινοποιεία, εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας αλόης, βιοτεχνία οικιακών ελαιοτριβείων και τυροκομείων.

Να σημειωθεί ότι τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας είναι δέκα, με γνωστότερα το Martano, το Melpignano, το Calimera, το Castrinianode Greci, έχοντας συνολικό πληθυσμό 43.000 κατοίκους. Κάτοικοί της είναι οι Γκρίκο, οι οποίοι μιλούν τη διάλεκτο των Γκραικάνικων, γλώσσα με ιταλικές λέξεις, αλλά και πλήθος ελληνικών. Το 1966 ιδρύθηκε η Ένωση των πόλεων της Grecia Salentina (unione dei Comuni della Grecia Salentina), με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς και είναι μέρος της επαρχίας του Λέτσε στη Διοικητική Περιφέρεια της Απουλίας.

Κατά την παραμονή της στην Απουλία της Ιταλίας, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μεγάλα ελαιοτριβεία, οινοποιεία, εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας αλόης, βιοτεχνία οικιακών ελαιοτριβείων και τυροκομείων.