Ο μετασχηματισμός των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων στο επίκεντρο των Ημερών Βιολογικής Καινοτομίας

«Μετασχηματισμός των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων με γνώμονα τους πολίτες» ήταν ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κατά τις Ημέρες Βιολογικής Καινοτομίας 2023.

Πρόκειται για τη μοναδική εκδήλωση της ΕΕ για τη βιολογική και αγροοικολογική έρευνα και καινοτομία, η οποία διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από την TP Organics (μία από τις 40 αναγνωρισμένες Τεχνολογικές Πλατφόρμες της ΕΕ), σε συνεργασία για φέτος με το FoodSHIFT 2030, ένα έργο του Horizon 2020 που επικεντρώνεται στη μετατροπή του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων προς ένα κυκλικό μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της στροφής σε περισσότερο φυτικές δίαιτες.

Η έρευνα και η καινοτομία, ως εγγύηση προς μία μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη και παγκοσμίως, η οποία και εξαρτάται από υγιή εδάφη και οικοσυστήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών κατά την πρώτη ημέρα.

Μετά την περιγραφή του πλαισίου από τον εμπειρογνώμονα John Ingram, ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση ενός έργου για τη δημιουργία και τη διατήρηση χούμου (σ.σ. οργανικό λίπασμα), τη δέσμευση άνθρακα και τη διασφάλιση μιας γεωργίας ανθεκτικής στο κλίμα, από την επικεφαλής του πρότζεκτ, Kirsten Arp, της Γερμανικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Βιολογικών Τροφίμων (BÖLW). Επιπλέον, ακολούθησε πάνελ υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συζήτηση με το κοινό. Το απόγευμα, οι διοργανωτές TP Organics συναντήθηκαν στο πλαίσιο κλειστού Φόρουμ, ανταλλάσσοντας απόψεις και συζητώντας για το μέλλον του τομέα.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο Πολιτικής FoodSHIFT 2030, σε συνδιοργάνωση με την TP Organics, το οποίο φιλοξενήθηκε από την IFOAM Organics Europe. Το FoodSHIFT 2030 συνόψισε ουσιαστικά τα αποτελέσματα του έργου μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) και το Πλαίσιο Πολιτικής FOOD 2030, για να δώσει, έπειτα, τη σκυτάλη σε πάνελ συζητήσεων με κεντρικό θέμα την «Πορεία προς τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων».