Μήλα: Διπλάσιο το κόστος μεταφοράς λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

✱ Καλή ζήτηση και τιμές αναφέρονται εντός ΕΕ ✱ Πιέζει η φετινή υπερπαραγωγή τις ΗΠΑ

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ και ο διπλασιασμός, ακόμη, των τιμών για τα φορτία που αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη αποθήκευσης, χρόνο αναμονής, ανακατεύθυνση δρομολογίων και αυξημένα ασφάλιστρα, εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί που διέπουν τις εξαγωγές μήλων, αλλά και ένα σύνολο προϊόντων που εξάγονται από τα ευρωπαϊκά κράτη. Σε ό,τι αφορά τους διακινούμενους εντός ΕΕ όγκους, το λιγότερο πολωνικό προϊόν, καθώς και οι μειώσεις στην παραγωγή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, φαίνεται ότι αφήνουν την αγορά να κινηθεί με λιγότερη πίεση και καλύτερες τιμές.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή μπορεί να προβλέπεται συνολικά μειωμένη, ωστόσο υπάρχουν κράτη που είδαν αυξημένους όγκους κατά την τρέχουσα περίοδο, με τη ζήτηση για το προϊόν να παραμένει σε καλά επίπεδα και τις τιμές να «αποζημιώνουν» ορισμένους παραγωγούς που έγραφαν απώλειες τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, αναμένουν ίσως τη μεγαλύτερη σοδειά όλων των εποχών, κάτι, βέβαια, που ασκεί πιέσεις στις τιμές των μήλων, αλλά και την κερδοφορία των παραγωγών. Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα μειώσεων και ζητήματα ως προς την ποιότητα σε παραγωγικά κέντρα της χώρας, αλλά και αυξημένα κόστη για την αποθήκευση των προϊόντων, ενώ υψηλές είναι και οι τιμές στο ξεκίνημα για τα εισαγόμενα προϊόντα. Ανάκαμψη από τα περσινά προβλήματα αναμένεται στη Νότια Αφρική, η οποία μπαίνει στην παραγωγή έως και δέκα μέρες πρωιμότερα. Τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της αναμένεται αυξημένη ζήτηση, με τις εξαγωγές της να προβλέπονται υψηλότερες κατά 7%.

Τα παραπάνω αποτελούν μία συνοπτική εικόνα των όσων αναλύει για την παγκόσμια αγορά μήλων το freshplaza, στην πρόσφατη επισκόπησή του, δίνοντας την τρέχουσα εικόνα για το προϊόν στις σημαντικότερες αγορές και τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα διεθνώς.

Λιγότερο πιεσμένη η αγορά της ΕΕ λόγω μειωμένων ποσοτήτων

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ΕΕ, η Πολωνία, που παρά τις μειώσεις αποτελεί τον σημαντικότερο παίκτη επί ευρωπαϊκού εδάφους από άποψη όγκων, αναφέρει έντονη ζήτηση αυτή την περίοδο. Όσον αφορά τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, υπογραμμίζεται η πρόκληση που προέρχεται από την ανάγκη πλήρους ανακατεύθυνσης των δρομολογίων για την αποφυγή της Διώρυγας του Σουέζ. Οι εξαγωγείς βέβαια, φαίνεται ότι έχουν επιχειρήσει άνοιγμα από τα προηγούμενα χρόνια και προς τις αγορές της Νότιας Αμερικής, με τις συνεργασίες αυτές, όμως, να χαρακτηρίζονται ακόμη πολύ «φρέσκες», παρότι δυναμώνουν χρόνο με τον χρόνο. Γερμανία και Αυστρία κινούνται φέτος με μειωμένους όγκους παραγωγής, με την πρώτη να καταγράφει την τρίτη μικρότερη συγκομιδή της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η δεύτερη αναφέρει παραγωγή σαφώς μικρότερη της περσινής. Αν και με λιγότερους προς εξαγωγή όγκους, το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου ήταν καλό, το ίδιο και οι τιμές, όπως αναφέρουν εξαγωγείς. Στο εμπόριο αχλαδιού φαίνεται ότι επενδύουν περισσότερο, φέτος, οι παραγωγοί του Βελγίου, με αρκετούς να έχουν διαθέσει από νωρίς τα μήλα Jonagold στη βιομηχανία.

ΑΝ και η ευρωπαϊκή παραγωγή προβλέπεται συνολικά μειωμένη, ωστόσο υπάρχουν κράτη που είδαν αυξημένους όγκους κατά την τρέχουσα περίοδο, με τη ζήτηση να παραμένει σε καλά επίπεδα και τις τιμές να «αποζημιώνουν» παραγωγούς που έγραφαν απώλειες τα προηγούμενα χρόνια

Καλύτερους όγκους απολαμβάνουν Ισπανία και Ιταλία

Καλύτερη εικόνα, αντίθετα, φαίνεται πως εμφανίζουν κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ιταλία, η συνολική παραγωγή του 2023 αυξήθηκε κατά 2,9% από την προηγούμενη χρονιά, με μικρότερους, ωστόσο, όγκους να πηγαίνουν προς τη μεταποίηση. Τα αποθέματα μήλου για τη νωπή αγορά προϊόντος την 1η Ιανουαρίου 2024 ήταν στους 1,2 εκατ. τόνους, υψηλότερα κατά 4,8% από το περσινό ιστορικό χαμηλό, στο επίπεδο του μέσου όρου των προηγούμενων χρόνων, με τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου να κινούνται επίσης στο επίπεδο του μέσου όρου πενταετίας.

Στο κομμάτι των βιολογικών, οι πωλήσεις χαρακτηρίζονται θετικές, και με δεδομένο τον στόχο για περιορισμό των αποθεμάτων κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Απουσία πιέσεων από το πολωνικό και το γερμανικό προϊόν, η εμπορική περίοδος χαρακτηρίζεται «δραστήρια», ενώ, από την άλλη, οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες δέχονται πιέσεις στο πλαίσιο των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις τιμές των logistics να επαναδιαπραγματεύονται, φτάνοντας ακόμη και στο διπλάσιο, λόγω και της ανακατεύθυνσης των δρομολογίων.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 19%, καταγράφουν φέτος οι Ισπανοί. Με τις πωλήσεις τους να εξελίσσονται καλά και την τιμή των μήλων να υπερβαίνει περίπου κατά 10 λεπτά αυτή της προηγούμενης περιόδου, οι παραγωγοί της χώρας της Ιβηρικής προσδοκούν, μάλλον, να βγάλουν τα «σπασμένα» μετά από μία τριετία χασούρας. «Με αυτές τις τιμές, ο τομέας μπορεί να αρχίσει να καλύπτει το κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, ειδικά εκείνο της εργασίας», επισημαίνει Καταλανός παραγωγός.

Παρά την άνοδο της τιμής, η κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού το προϊόν παραμένει προσιτό στους καταναλωτές. Η ζήτηση για εγχώρια παραγόμενα μήλα έρχεται να ενισχύσει ένα προϊόν που βρίσκεται στην κατηγορία των φρούτων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση (8 κιλά κατ’ άτομο κατά μέσο όρο) και έτσι η παραγωγή και η διανομή του συνεχίζουν να βαίνουν ευνοϊκά.