Μουσείο για την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα στο Πόρτο Λάγος

Το εγκαταλειμμένο επί 20 χρόνια πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης θα διαμορφωθεί σε ναυτικό και αλιευτικό μουσείο, με πρωτοβουλία του κινήματος αλληλεγγύης εθελοντών «Στηρίζω», σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αβδήρων, Γιώργο Τσιτιρίδη.

«Υπήρξε άμεσα θερμή ανταπόκριση από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αντικείμενα και από ιδρύματα που ήρθαν σε επαφή μαζί μας και δηλώνουν ότι θα μας στηρίξουν, ακόμη και στέλνοντας εκθέματά τους. Πρόσφατα, ένας νέος ναυτικός μας προσέφερε πυξίδα και εξάντα, αφού πρώτα τα γυάλισε», περιγράφει ο ελαιοπαραγωγός και εκπρόσωπος του κινήματος, Αργύρης Προμοίρας.

Σχεδιάζουν η μία αίθουσα να γίνει μουσείο και η άλλη να φιλοξενεί μόνιμη έκθεση φωτογραφίας. Το σχολείο υπέστη ζημιές λόγω μη χρήσης και ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να αποκατασταθούν. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο πριν από το Πάσχα. Ήδη, στη μία αίθουσα συγκεντρώνουν αντικείμενα που έρχονται στα χέρια τους από δωρεές και εργάζονται εθελοντικά για να το στήσουν.

«Καταγράφουμε κάθε έκθεμα που έρχεται. Όταν έρθουν οι προθήκες για να τοποθετηθούν τα εκθέματα, θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή μαζί με το αντικείμενο». Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την αποκατάσταση και τη συντήρηση των μελλοντικών εκθεμάτων.

Οι εθελοντές θεωρούν προτεραιότητα να επισκέπτονται τα σχολεία για να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, όπου πρωταγωνιστούν η αλιεία και η ναυσιπλοΐα, καθώς ήταν ένα φυσικό λιμάνι που υποδεχόταν εμπορικά πλοία.

«Είναι το πρώτο λιμάνι στην περιοχή. Για παράδειγμα, ο πρώτος καφές έφτασε στο λιμάνι και διακινήθηκε σε Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Επίσης, φορτώθηκε σε καμήλες και μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία. Όλα αποτυπώνονται σε ιστορικό και φωτογραφικό υλικό», εξηγεί.