Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Μπάμιες: Μέχρι και 4,8 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή

Σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι η παραγωγή
30/07/2016
2' διάβασμα
bamies-mechri-kai-48-evro-to-kilo-ston-katanaloti-44223

«Το κέρδος το τρώνε οι μεσάζοντες, ενώ από εμάς αγοράζουν φθηνά», μας είπε παραγωγός μπάμιας από την Ημαθία για το προϊόν που στην αρχή της εβδομάδας πωλούνταν στη λαϊκή μέχρι τα 4,8 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ μέχρι 4,38 ευρώ το κιλό. Στην κεντρική αγορά της Αθήνας πωλούνταν προς 2,5-3,3 ευρώ και στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης στα 2,7-3,3 ευρώ.

Στον παραγωγό οι έμποροι έριξαν αυτή την εβδομάδα την τιμή στα επίπεδα του 1,7 ευρώ το κιλό, που αγόραζαν το προϊόν δεκαπέντε μέρες πριν, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε πιάσει τα 2 ευρώ. Η τιμή αυτή των 2 ευρώ εξηγείται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά παραγωγός «πέρσι μάζευα 70-80 κιλά, ενώ τώρα μαζεύω 20-30 κιλά από το ίδιο χωράφι», αποδίδοντας τις απώλειες στην παραγωγή στις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες σε σχέση με τις πολύ υψηλές της ημέρας, που δεν αφήνουν το προϊόν να αναπτυχθεί. Βέβαια, εξηγεί ο ίδιος, «εμείς το ίδιο κόστος είχαμε, τον ίδιο κόπο κάναμε κι όλα αυτά δεν πληρώνονται με αυτή την τιμή που παίρνει το προϊόν ο έμπορος».

Τα 2 ευρώ κράτησαν μόνο λίγες μέρες, με τους εμπόρους να ξαναρίχνουν την τιμή παραγωγού στο 1,7 ευρώ. Κύκλοι από τους παραγωγούς εκτιμούν ότι μέσα στον Αύγουστο οι έμποροι, «με τη δικαιολογία ότι τα αστικά κέντρα αδειάζουν λόγω αδειών και διακοπών των καταναλωτών», θα ρίξουν κι άλλο την τιμή.

Ενδεικτικό της «ψαλίδας», που αποτελεί μόνιμη παθογένεια της αγοράς, είναι και το γεγονός ότι στα τέλη του Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν το προϊόν στα δημοπρατήρια της Κρήτης έφτανε στα 2,32 ευρώ το κιλό και στο Δομοκό στα 2 ευρώ, στη λιανική «φιλούσε» τα 7 ευρώ το κιλό. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απόκλιση της τάξης του 200%-250%.

  • Μελίνα Ζιάγκου
ΓΡΑΦΕΙ: