Nέα εκτίμηση: Χάθηκε το 8% του γάλακτος της Θεσσαλίας

Στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών από τη θεομηνία στη Θεσσαλία, η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον διδάκτορα Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ, Ιωάννη Καϊμακάμη, ζητώντας μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη ζωική παραγωγή.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος μας είπε, εκτιμάται ότι χάθηκε περίπου το 8% των ετήσιων εισκομίσεων αιγοπρόβειου γάλακτος της Θεσσαλίας: «Σε ό,τι αφορά την αιγοπροβατοτροφία, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δηλώθηκαν 70.395 νεκρά ζώα και έχουν συλλεχθεί πάνω από τα μισά, δηλαδή 37.007 ζώα.

Υιοθετώντας τις παρακάτω παραδοχές που συνάδουν με την τεχνοοικονομική φύση του εφαρμοζόμενου παραγωγικού συστήματος στη Θεσσαλία, θα μπορούσαμε να αποτιμήσουμε σε τρέχουσες τιμές και με βάση την αξία αντικατάστασης, ή και εκκαθάρισης, τις ποσότητες και αξίες που χάθηκαν με έμφαση στο ζωικό κεφάλαιο (άμεση απώλεια), την εκροή σε γάλα (έμμεση απώλεια), την εκροή σε κρέας (έμμεση απώλεια), την εισροή σε ζωοτροφές (έμμεση απώλεια) και τη μείωση στα φορολογικά έσοδα με βάση τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ (δευτερογενής απώλεια συνδεδεμένη με μακροοικονικούς δείκτες) με περίοδο αναφοράς Q4 2023 – Q3 2024.

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις αυτού του είδους απαιτούν σύγχρονες προσεγγίσεις που συνάδουν με τις αρχές της οικονομικής παραγωγής και οι επιλεγμένες μέθοδοι θα πρέπει να σταθμίζουν παράγοντες όπως η συνάφεια, η εφαρμογή και η καταλληλότητα, ώστε να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα.

Επιπροσθέτως, σε τέτοιου είδους εφαρμογές διενεργείται ανάλυση ευαισθησίας, η οποία αποκαλύπτει το εύρος αξίας των επιμέρους στοιχείων προς αποτίμηση. Για λόγους απλούστευσης της συζήτησης αναλύουμε το σενάριο βάσης, με χρήση εργαλείων “fast track diagnosis” και χωρίς “στρεσάρισμα” παραδοχών».

Τα χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεων και οι «απώλειες» σε αριθμούς

«Οι εκμεταλλεύσεις, στο σύνολό τους, χαρακτηρίζονται ημιεντατικές έως εντατικές. Η μέση εκμετάλλευση φέρει την παρακάτω δομή: 69% ενήλικα παραγωγικά ζώα, 6% αρσενικά ζώα, 19% ζώα αντικατάστασης, ενώ χαμηλό ποσοστό (3%) αποτελείται από νεαρά ζώα (αρνιά-κατσίκια) και τούτο λόγω της λειτουργίας του παραγωγικού συστήματος (κύρια περίοδος τοκετών Οκτώβριος- Νοέμβριος). Τέλος, ποσοστό της τάξεως 3% αφορά ζώα μη παραγωγικά.

Υιοθετώντας τις παραπάνω παραδοχές, προκύπτουν απώλειες ως εξής:

✱ Ζωοτροφές (σύνολο): 55.122 τόνοι, 12.200.000 ευρώ σε αξία.

✱ Γάλα αιγοπρόβειο: 15.500 τόνοι, 25.800.000 ευρώ σε αξία.

✱ Κρέας βόειο: 672 τόνοι, 4.100.000 ευρώ σε αξία.

✱ Απωλεσθέντα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ: 4.500.000 ευρώ.

✱ Κόστος αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου: 18.000.000 ευρώ».