Η επιβράβευση της ποιότητας στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι

Ζητούμενα το ξεκαθάρισμα των ποικιλιών, αλλά και η εκπαίδευση των παραγωγών

vamvaki Κίνητρα από τους εκκοκκιστές

Στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη που θα ακολουθήσουν όλες οι εμπλεκόμενες με τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης του βάμβακος πλευρές, με στόχο τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα θα προχωρήσουν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος.

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) στη Λάρισα όπου συμμετείχαν, εκτός από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, εκπρόσωποι των εκκοκκιστών, των σποροπαραγωγών (ΣΕΠΥ), ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Ν. Κατής, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, Κ. Αναστόπουλος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Μ. Νταράουσε, εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Στη συνεδρίαση, όπου καθορίστηκαν οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι που θα χαραχθεί για τα έτη 2019-2029, κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της αρχικής πρότασης που κατέθεσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος, με αιχμή του δόρατος την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού και την ανταμοιβή της από την αγορά, το καθεστώς των ποικιλιών και την εκπαίδευση των παραγωγών.

Κίνητρα από τους εκκοκκιστές

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, διαφάνηκε η πρόθεση των εκκοκκιστών να δώσουν κίνητρα στους παραγωγούς για να επενδύσουν στην ποιότητα, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι, μέχρι στιγμής, η ποιότητα δεν επιβραβεύεται. Ζήτησαν, δε, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, να προωθήσει όλες εκείνες τις νομοθετικές ενέργειες, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ με αφορμή την παρουσία εκπροσώπων σποροπαραγωγών συζητήθηκε εκτενώς, χωρίς να προκύψει συμφωνία, αν είναι καλό που υπάρχει πανσπερμία ποικιλιών στο βαμβάκι και τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό βαμβάκι.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Σε συνδυασμό με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, η μεταποίηση θα πρέπει να αναζητήσει αγορές που θα μπορούν να πληρώσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος, π.χ. στα παιδικά ρούχα, μετακυλώντας ένα μέρος των κερδών στους παραγωγούς». 

«Πολύ κοντά σε ένα πολυετές σχέδιο»

Στο περιθώριο της συνάντησης της Λάρισας, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών, Αντώνης Σιάρκος, σχολίασε στην «ΥΧ» ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τη χάραξη ενός πολυετούς εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον τομέα του βάμβακος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο υφυπουργός. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, συνδράμουν όλοι οι φορείς μέσα από τη θεσμοθετημένη Ομάδα Βάμβακος. Ανέφερε με τη σειρά του ότι σκοπός του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα για τα επόμενα χρόνια, εξηγώντας τους επιμέρους στόχους. «Η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ‘‘ταυτότητας’’ για το ελληνικό βαμβάκι. Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του μεταποιητικού κλάδου. Η ανάδειξη του φιλοπεριβαλλοντικού τρόπου παραγωγής του βαμβακιού και μια εθνική στρατηγική για τη διατήρηση των εισροών για τη χώρα από τους πόρους της ΚΑΠ για το βαμβάκι». Ο κ. Σιάρκος πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί λεπτομερώς, όταν θα κατατεθούν οι προτάσεις από τους υπόλοιπους φορείς. Τόνισε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας, καθώς διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης για όλους τους εμπλεκόμενους πάνω στον οποίο θα κινούνται.

Πιέζονται για να πουλήσουν οι επιχειρήσεις

Μιλώντας για τις χρηματιστηριακές τιμές, ο κ. Σιάρκος έκανε λόγο για μικρή διακύμανση και πίεση προς τις επιχειρήσεις: «Οι τιμές βρίσκονται σ’ ένα στενό εύρος διακύμανσης από τα 75,5-76 σεντς/λίμπρα με ανώτατο όριο τα 79-79,5 σεντς. Σ’ αυτό το εύρος κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιστικής περιόδου με τη διαφορά ότι όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πίεση προς τις επιχειρήσεις ώστε να πουλήσουν κομμάτι της παραγωγής και να εισπράξουν αυτές τις τιμές με σκοπό να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς». Οι πωλήσεις γίνονται με τις παραπάνω τιμές, άρα με χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σχολίασε, πάντως, ότι παρ’ όλα αυτά οι τιμές είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς.

Σε ερώτηση για την ποιότητα της φετινής παραγωγής απάντησε ότι είναι ικανοποιημένος λόγω των πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν με εξαίρεση «κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κακών πρακτικών συγκόμισης του προϊόντος που οδήγησε σε παραδιδόμενο προϊόν πολύ υψηλής υγρασίας». Κατέληξε, λέγοντας ότι η πολύ καλή ποιότητα επιτρέπει «να βρίσκουμε δρόμους στις διεθνείς αγορές».

«Απαραίτητη η δημιουργία ταυτότητας  για το ελληνικό προϊόν»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής θα είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος, της ποιότητας και η δημιουργία “ταυτότητας” του ελληνικού βάμβακος, η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής και η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι». Καταλήγοντας, εξήγγειλε πως «αφού καταλήξουμε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και σε ένα δεσμευτικό κείμενο, θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ όπου προκύπτουν θέματα με τη νέα ΚΑΠ, θα υπογράφεται ένα μνημόνιο συνεργασίας».