Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μια νέα οπτική για τη γεωργία;

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρότασή της για μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Κατανέμοντας τις ευθύνες για διασυνδεδεμένα ζητήματα μεταξύ αρκετών μελών της μελλοντικής Επιτροπής, η κυρία φον ντερ Λάιεν τοποθετεί με έξυπνο τρόπο τον εαυτό της στη θέση να λαμβάνει αποφάσεις εντός του Κολλεγίου των Επιτρόπων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όσον αφορά τη γεωργία, η προτεινόμενη αρχιτεκτονική φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στην κατακερματισμένη προσέγγιση της προηγούμενης θητείας, η οποία οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις από αγρότες σε 17 κράτη-μέλη.
Ο κύριος Κριστόφ Χάνσεν έχει επιλεγεί ως προτεινόμενος επίτροπος για τη γεωργία και τη διατροφή. Ως εξαιρετικά σεβαστός πρώην ευρωβουλευτής, του οποίου η επιρροή επεκτείνεται πολύ πέρα από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται ότι είναι σε θέση να ηγηθεί των οικονομικών και περιβαλλοντικών φακέλων της αρμοδιότητάς του, συνεργαζόμενος στενά με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ραφαέλε Φίττο, υπεύθυνο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο προκάτοχός του κλήθηκε να αναφέρεται στον αντιπρόεδρο υπεύθυνο για το περιβάλλον και την Πράσινη Συμφωνία.
Στην επιστολή αρμοδιοτήτων του, ο κύριος Φίττο καλείται να καθοδηγήσει το έργο του Κολλεγίου των Επιτρόπων «ιδίως για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα γεωργίας και τροφίμων, να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ στηρίζει τους αγρότες που το χρειάζονται περισσότερο, να προάγει θετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα και να υποστηρίζει το δικαίωμα σε ευνοϊκές συνθήκες».
Η επιστολή αρμοδιοτήτων προς τον κύριο Χάνσεν παραμένει αρκετά γενική. Οφείλει να τηρήσει την ατζέντα απλοποίησης, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα, να αναζητήσει τρόπους για την κινητοποίηση ιδιωτικής χρηματοδότησης, να βελτιώσει την προετοιμασία για κλιματικούς κινδύνους και να αναπτύξει αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων.
Μία από τις πρώτες προκλήσεις του θα είναι να δημιουργήσει περιθώριο ελιγμού και να απομακρυνθεί από τα συμπεράσματα του Στρατηγικού Διαλόγου που προτείνονται ως βάση αναφοράς. Οφείλει να διαμορφώσει τη δική του οπτική και να την εφαρμόσει, ενσωματώνοντας τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι και τις επείγουσες ανάγκες του τομέα, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα πρέπει να παρακολουθεί την εμπορική ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει γρήγορα πηγή έντασης.