Νέα πρότυπα ιχνηλασιμότητας και συσκευασίας ελαιολάδου θέσπισαν οι Ισπανοί

Με νέα πρότυπα ποιότητας υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο το ισπανικό ελαιόλαδο, μετά από μία προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να επαναξιολογήσει το προϊόν εξαιρετικής σημασίας για τη διατροφή και την οικονομία της χώρας.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αξίας αυτού του εμβληματικού προϊόντος και, παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός της ανταγωνιστικότητας των ισπανικών εξαγωγών διεθνώς προσφέροντας ασφάλεια στους καταναλωτές, εξηγούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης στον ισπανικό Τύπο. Το σχετικό διάταγμα, που υιοθετήθηκε στις 31 Αυγούστου, προβλέπει μία σειρά επικαιροποιημένων απαιτήσεων για την ιχνηλασιμότητα και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος.

Όροι όπως «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για άλλα φυτικά λίπη, ενώ ενισχύεται η υπάρχουσα απαγόρευση για ανάμειξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια. Επομένως, τρόφιμα που περιέχουν ελαιόλαδο στη σύνθεσή τους δεν θα μπορούν να τονίσουν αυτή την πτυχή στη συσκευασία τους, θα πρέπει όμως να το αναφέρουν στον κατάλογο συστατικών. Ακόμη, απαγορεύεται η μείξη παρθένων ελαιολάδων με εκείνα προηγούμενων περιόδων για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δεύτερων.

Παράλληλα, θεσπίζεται υποχρεωτικό σύστημα ιχνηλασιμότητας, βάσει του οποίου η χύμα διακίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημα έγγραφα που να διασφαλίζουν την κατηγορία που δηλώνεται. Ακόμη, το υπουργείο Γεωργίας θα παράσχει υπηρεσία παρακολούθησης για τον τομέα, ειδοποιώντας για κινήσεις που επηρεάζουν το προϊόν.