Νέα Ζηλανδία: Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ

Με στόχο να προλάβει τις εξαγωγές ακτινιδίων από την 1η Μαΐου, το νεοζηλανδικό Κοινοβούλιο επικύρωσε γρηγορότερα από τον αρχικό προγραμματισμό τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) με την ΕΕ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών για τους παραγωγούς νωπών προϊόντων.

Tο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας επιτάχυνε τη νομοθετική διαδικασία για να βοηθήσει τους εξαγωγείς ακτινιδίων και κρεμμυδιών, όπως αναφέρει το δίκτυο Eurofruit, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, αντί για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, οπότε και αναμενόταν.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως το τέλος Μαρτίου», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου και Γεωργίας της χώρας, Todd McClay. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι έρχεται νωρίτερα η εφαρμογή της γλυτώνει από τον αποκλεισμό σημαντικό μέρος των εξαγωγών ακτινιδίων και κρεμμυδιών για τη χώρα.

Τα οφέλη για ΕΕ και Νέα Ζηλανδία

ΕΕ και Νέα Ζηλανδία είχαν καταλήξει σε συμφωνία από τον Ιούνιο του 2022, μετά από μία τετραετία διαπραγματεύσεων, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο εταίρων να ανέρχεται το 2022 στα 9,1 δισ. ευρώ. Η ΕΕ αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για τη Νέα Ζηλανδία, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕ, με το εμπόριο μεταξύ των δύο να αναμένεται να κερδίσει ένα 30% με την απόσυρση δασμών που προβλέπεται μέσω της συμφωνίας και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές να μεγαλώνουν ετησίως κατά 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση για τις επιπτώσεις της συμφωνίας.

Τα οφέλη, όμως, κρίνονται σημαντικά και για την πλευρά των Νεοζηλανδών, ιδιαίτερα για αγροτικά προϊόντα, όπως το ακτινίδιο και το κρεμμύδι. «Η συμφωνία προσφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και μία γρηγορότερη εφαρμογή της θα έφερνε εξοικονόμηση από τους δασμούς κατά 25 εκατ. δολάρια για τους εξαγωγείς ακτινιδίου και αντιστοίχως 1,8 εκατ. δολάρια για τους εξαγωγείς κρεμμυδιού», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας.

Στην άμεση απόσυρση δασμών της τάξεως του 8,8% για τις εξαγωγές ακτινιδίων, η οποία θα στηρίξει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής της Zespri, Dan Mathieson, μία κατηγορία αγροτικών προϊόντων που θα δει σημαντικά οφέλη άμεσα, καθώς το 90% των εξαγωγών της προς την Ευρώπη πραγματοποιείται από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ανακούφιση, σε μία στιγμή που η βιομηχανία ανακάμπτει μετά από μία δύσκολη περίοδο, ενώ και οι καταναλωτές βιώνουν σημαντικές αυξήσεις στα κόστη διαβίωσης», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Η χώρα του Ειρηνικού, που παραμένει πρώτη δύναμη διεθνώς στην παραγωγή ακτινιδίου, αναμένει φέτος ανάκαμψη παραγωγής, μετά από μία χρονιά χαμηλότερων όγκων, λόγω των επιπτώσεων και των δύο κυκλώνων (Gabrielle και Hale), που χτύπησαν πέρυσι σημαντικό μέρος των οπωρώνων.

Μεγαλύτερη πίεση για το ελληνικό προϊόν

Αν και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της χώρας με την ΕΕ αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο διμερές εμπόριο, δεν προβλέπεται να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό προϊόν. «Θα μας επηρεάσει περισσότερο στην αρχή της συγκομιδής (σ.σ. για εμάς), όταν θα υπάρχει ακόμη νεοζηλανδικό προϊόν στην αγορά», εκτίμησε, ερωτηθείς, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός. «Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην αγορά της Ευρώπης συνήθως μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κατά την ίδια περίοδο, προσπαθούμε κι εμείς να βρεθούμε στην ευρωπαϊκή αγορά και συμπίπτουμε», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι η συγκομιδή, επομένως και η εμπορία του προϊόντος, ξεκινά επίσημα στη χώρα μας στις 15 Οκτωβρίου. «Φέτος, δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα, γιατί και αυτοί είχαν μειωμένη παραγωγή, όμως μέχρι τώρα εκείνο το διάστημα πάντα ζορίζει», συμπλήρωσε.