Νέες µέθοδοι για τη βελτίωση της δακοκτονίας

Η βελτιστοποίηση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών αποτελεί το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, προϋπολογισμού 197.000 ευρώ, η οποία υπογράφηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στην έδρα της περιφέρειας, στην Τρίπολη, μεταξύ της περιφέρειας, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, και ο πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής, Σέρκος Χαρουτουνιάν, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν, τόσο για τον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας, όσο και για το περιβάλλον. Ο κ. Χαρουτουνιάν αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της υπογραφείσας σύμβασης, επιστημονικά υπεύθυνος του οποίου είναι ο δρ Κωνσταντίνος Τζεράκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΙΕΛΥΑ (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου), επεσήμανε ότι με τη χρήση νέων ψηφιακών μέσων θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλης της διαδικασίας καταπολέμησης του δάκου σε συνολικά 700 σημεία.

«Το πρόγραμμα αυτό θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών βεβαίως, αλλά κυρίως προς όφελος του περιβάλλοντος», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά στην Πελοπόννησο, πάλι σε συνεργασία με την περιφέρεια, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατό να εφαρμοστεί μέσα στη φετινή χρονιά. Η συνολική διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης έχει προσδιοριστεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026.