Νέο μουσείο ελιάς στην Επίδαυρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια ανάδειξης του ελαιολάδου που παράγεται στον Δήμο Επιδαύρου και δη του ΠΟΠ ελαιολάδου Λυγουριού, που αποτελεί το καμάρι της περιοχής και των ελαιοπαραγωγών.

Ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, θέλοντας να δώσει μια διαφορετική οπτική για την καλλιέργεια της ελιάς, που έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο στην περιοχή και αποτελεί βασική ενασχόληση των κατοίκων, προχώρησε ένα βήμα μπροστά και εξασφάλισε επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Ένα παλιό ελαιοτριβείο, που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και πλέον δεν θυμίζει τίποτα από τις μέρες δόξας του παρελθόντος, είναι θέμα χρόνου πλέον να ξαναζωντανέψει, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του ελαιολάδου στην περιοχή και μέσα από αυτήν να την αγαπήσουν.

Η επαναλειτουργία του ελαιοτριβείου με την παλαιά μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου και η συναρμολόγηση μηχανημάτων για τη διαδραστική λειτουργία ελαιοτριβείου του μουσείου είναι μία από τις δράσεις του μουσείου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει κόσμημα στην περιοχή. Για τον λόγο αυτόν, θα υπάρξει αποκατάσταση των παλαιών εισόδων, επίστρωση των δαπέδων με χρωματιστές πλάκες τσιμέντου και πάνω από όλα δημιουργία των απαιτούμενων προσβάσεων για τα ΑμΕΑ.

Ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, που οραματίστηκε την ανακατασκευή του ελαιοτριβείου και τη δημιουργία του μουσείου, δήλωσε πως «στόχος είναι να μάθουμε να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε την ιστορία των παραγωγών της περιοχής και μέσα από τη διαδικασία αυτή να γίνει γνωστή η αξία των προϊόντων της περιοχής μας. Είναι απλά η αρχή».