Νέο τσίπουρο που «παντρεύει» το Μοσχάτο με τη μαστίχα Χίου

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, με γνώση και εμπειρία δεκαετιών στις αποστάξεις, αναβίωσε, αλλά και εξέλιξε παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για την οποία υπάρχουν αναφορές σε μελέτημα του Αχιλλέα Τζάρτζανου του 1932 και στα θεσσαλικά χρονικά το 1935.

Στο νέο αυτό τσίπουρο Τυρνάβου με μαστίχα Χίου, ο αρωματισμός γίνεται επαναποστάζοντας το μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου με προσθήκη μαστίχας Χίου, ενός εμβληματικού προϊόντος για το νησί, όπου καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Πρώτη αναφορά των «δακρύων» μαστίχας έγινε από τον Ιπποκράτη και, στη συνέχεια, στους αιώνες συναντάμε καταγραφές για την πολλαπλή της χρήση.

Ο Τύρναβος και η γύρω του περιοχή έχουν μια άρρηκτη σχέση με το αμπέλι, το κρασί και το τσίπουρο που διατρέχει τους αιώνες. Πλήθος ιστορικών στοιχείων, διονυσιακές τελετές, όπως το «Μπουρανί», ήθη, έθιμα, αλλά και η ίδια η καθημερινότητα των ανθρώπων καταδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό του Τυρνάβου με τα προϊόντα της αμπέλου.

Το τσίπουρο Τυρνάβου, εκτός από τη μακρά ιστορία, έχει και την ιδιαιτερότητα να παράγεται με πρωταγωνιστή την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου που του προσδίδει ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα.

Αυτός ο γεωγραφικός δεσμός οδήγησε στο να είναι ο Τύρναβος η μοναδική περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα που έχει αναγνωρισμένη Γεωγραφική Ένδειξη «Τσίπουρο Τυρνάβου» και, μάλιστα, με διεθνή πλέον ισχύ.

Το νέο Τσίπουρο Τυρνάβου με μαστίχα Χίου του συνεταιρισμού ταξιδεύει σε στεριά και θάλασσα με τα αρώματα του τριαντάφυλλου, του κίτρου, του μελιού και της μαστίχας και μπορεί κάποιος να το απολαύσει και με τον παραδοσιακό τρόπο συνοδεία τσιπουρομεζέδων. Παράγεται σε φιάλες των 0,2 και 0,7 λίτρων.