Νέος πρόεδρος στην COGECA ο Σουηδός Lennart Nilsson

Ο Lennart Nilsson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Αγροτών της Σουηδίας (LRF), εξελέγη νέος πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COGECA). Η ψηφοφορία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου.

Αγρότης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LRF, ο Nilsson συμμετέχει ενεργά εδώ και αρκετά χρόνια στον σουηδικό συνεταιρισμό Lantmannen και στις ομάδες εργασίας των COPA και COGECA. Θα αντικαταστήσει τον Ramon Armengol, του συνεταιρισμού Cooperativas Agro-alimentarias της Ισπανίας, του οποίου η τετραετής θητεία λήγει τον Ιανουάριο.

Πρωταρχικός στόχος η προώθηση της συμμετοχής των νέων αγροτών σε συνεταιριστικά σχήματα

«Γνωρίζω καλά τις ευθύνες που θα πρέπει να επωμισθώ τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Nilsson μετά την εκλογή του. «Τα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια ήταν πολλά, από τις συνέπειες της κρίσης της COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ramon Armengol για τον τρόπο που ηγήθηκε της οργάνωσής μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σκοπεύω να συνεχίσω το έργο του, ιδίως με τη συμμετοχή νέων αγροτών στο συνεταιριστικό κίνημα σε όλη την ΕΕ».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για το μέλλον. Ελπίζουμε ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων. Έχουμε αρκετές δυνατότητες να παρέχουμε στην Ευρώπη καλά, ασφαλή τρόφιμα, αλλά και ενέργεια και βιομάζα. Οι συνεταιρισμοί θα παίξουν βασικό ρόλο στις πράσινες μεταβάσεις».