Νίκος Ανδρουλάκης: Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ευημερίας και προκοπής για τον αγροτικό κόσμο

Το 2023 καταγράφηκε ιστορικά ως η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ

του Νίκου Ανδρουλάκη,
προέδρου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να χαράξει και να υλοποιήσει μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική και να αναγεννήσει την ελληνική περιφέρεια είναι προφανής και αυταπόδεικτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πέντε χρόνια η κατά τα λοιπά «επιτελική» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εσχάτως τέθηκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πέφτει βαριά η σκιά από τις καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για κακοδιαχείριση και ρουσφέτια.

Το 2023 καταγράφηκε ιστορικά ως η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ειδικότερα, για την περίοδο 2023-2027, οι Άμεσες Ενισχύσεις που αντιστοιχούν για κάθε έτος ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Όμως, το έτος 2023 πληρώθηκαν στους δικαιούχους μόνο 939 εκατ. ευρώ και σε σχέση με το 2022 563 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ενώ, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας.

Και δεν ήταν μόνο αυτό: Η υποβολή δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2023 καθυστέρησε, όπως και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τα Οικολογικά Σχήματα, που οι αγρότες πληρώθηκαν με έξι μήνες καθυστέρηση και με αισθητά μειωμένα ποσά. Οι αστοχίες συνεχίστηκαν και κατά την πληρωμή της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, καθώς και του Εθνικού Αποθέματος. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που η ίδια κατέθεσε.

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα της κυβερνητικής αβελτηρίας ήταν ότι τον χειμώνα χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες στα μπλόκα για να προωθήσει η κυβέρνηση μια απλή τροπολογία, προκειμένου να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία, όπως τους είχε υποσχεθεί το φθινόπωρο. Στον πρωτογενή τομέα, το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 25% τα τελευταία δύο χρόνια, με τα λιπάσματα να έχουν αυξηθεί κατά 62%, τα αναλώσιμα 28%, η ενέργεια και τα λιπαντικά 38% και οι ζωοτροφές 26%.

Σε μια περίοδο παγκόσμιας ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και αύξησης της ζήτησης τροφίμων, δυστυχώς στη χώρα μας το αγροτικό επάγγελμα εγκαταλείπεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τη δεκαετία 2009-2020 οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 26,6%, ενώ η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση 18%. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων, ενώ εισάγει ακόμη και προϊόντα στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα κηπευτικά.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας

Επιπλέον, την ώρα που η συνολική αξία αγοράς στην ΕΕ των ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ ανέρχεται στα 77,15 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών πωλήσεων του κλάδου τροφίμων, η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις το 1,3%, παρότι έχει καταχωρισμένα πολλά περισσότερα προϊόντα σε σχέση με άλλες χώρες. Η συνοχή στην ύπαιθρο είναι βασική προϋπόθεση για την ευημερία της χώρας και την αντιμετώπιση των κινδύνων του δημογραφικού.

Προτάσεις

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

✱ Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των Οικολογικών Σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.

 Δημιουργία ενός τρίτου ταμείου χρηματοδότησης της ΚΑΠ, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις Κλιματικές Μεταβολές για την ένταξη των παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση της «Πράσινης Συμφωνίας».

✱ Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.

 Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.

 Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.

 Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

 Καταβολή Εθνικού Αποθέματος πλέον της μίας φοράς: Το Εθνικό Απόθεμα θα πρέπει να καταβάλλεται πλέον της μίας φοράς για τους νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πάρει πριμ πρώτης εγκατάστασης.

 Ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα – Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης: Έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών μετά την έναρξη του ΣΣ της ΚΑΠ και ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί ο 2ος Πυλώνας – Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση leader, δημόσια έργα κ.λπ.).

 Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς. Προϋπόθεση, όμως, για την οικονομική και κοινωνική επανένταξη του υπερχρεωμένου οφειλέτη είναι αυτός να μείνει παραγωγικός και να μπορεί να καλύπτει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς του. Για εμάς, η γεωργική γη είναι εθνικό κεφάλαιο.

Επιπλέον, για το ΠΑΣΟΚ είναι μείζονος σημασίας:

● Η καθολική προστασία της γεωργικής γης.

● Η δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στον Έλληνα αγρότη που είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις.

● Το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Η χώρα έχει χρέος να επενδύσει στην αγροδιατροφή και στη μεταποίηση, διασυνδέοντας τους κρίσιμους αυτούς τομείς με τον τουρισμό. Η επονομαζόμενη βαριά μας βιομηχανία δεν νοείται να είναι αποκομμένη και τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών, που γεύονται τα ελληνικά προϊόντα να μην μπορούν να τα καταναλώσουν στις πατρίδες τους.

Για εμάς, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το γερό θεμέλιο για την ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ταυτίστηκε με τις αγωνίες της Ελληνίδας αγρότισσας και του Έλληνα αγρότη, δημιουργώντας προϋποθέσεις ευημερίας και προκοπής. Αυτό το νήμα, αυτός ο αδιατάρακτος δεσμός, θα πιστοποιηθεί και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, γιατί μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.