Οι προκλήσεις της βιολογικής εκτροφής για υγιή πουλερικά και αβγά

Oι επιπτώσεις από τα παράσιτα, τον ραμφισμό και η σημασία της διατροφής

Οι προκλήσεις της βιολογικής εκτροφής για υγιή πουλερικά και αβγά

Η πρόσβαση των πτηνών σε εξωτερικό χώρο, η διατροφή με 100% βιολογικές τροφές και η συνεχής παρακολούθηση των πουλερικών για την ανίχνευση ασθενειών αποτελούν τις κρίσιμες τεχνικές για υγιή και παραγωγικά πουλερικά, χωρίς μολύνσεις και τραυματισμούς. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου προγράμματος HealthyHens. Το πρόγραμμα εστίασε στις προκλήσεις της βιολογικής εκτροφής ορνίθων και στην αναγνώριση μεθόδων ώστε να προληφθούν οι επιπτώσεις από τα παράσιτα, τον ραμφισμό αλλά και να καταγραφούν και τα ευνοϊκά αποτελέσματα της ισορροπημένης διατροφής.

Η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών χρόνων (2012-2015) σε οκτώ διαφορετικές χώρες, στις οποίες διενεργήθηκε επιδημιολογικός έλεγχος σε 110 εκμεταλλεύσεις. Σε κάθε εκμετάλλευση πραγματοποιήθηκαν δύο έλεγχοι, όπου στον πρώτο οι όρνιθες ήταν 30-40 εβδομάδων ενώ στον δεύτερο ήταν 60-65 εβδομάδων.

Αποτελέσματα

  • Τραυματισμός από το ράμφος και μολύνσεις: Τα πουλερικά ενδέχεται να παρουσιάσουν προβληματική συμπεριφορά αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον που εκτρέφονται. Ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής είναι ο τραυματισμός τους από το ράμφος τους που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις που επιφέρουν προβλήματα στην υγεία των ζώων.Ένα σύμπτωμα της προβληματικής συμπεριφοράς των πουλερικών είναι η αναστάτωση και η αναταραχή μεταξύ τους. Για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν πληγές, ελέγξτε το φτέρωμα και τις γυμνές περιοχές στο σώμα των ζώων. Για να μειώσετε τις συμπεριφορές αυτές, αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή τους και δώστε τους περισσότερη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό φως.
  • Αναγνώριση προβλημάτων από τα σκουλήκια: Η μόλυνση των πουλερικών από σκουλήκια μπορεί να ανιχνευθεί από τον ίδιο τον πτηνοτρόφο, παίρνοντας δείγμα κοπράνων. Για την αντιμετώπιση των σκουληκιών θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός καθαρισμός του ορνιθώνα με προϊόντα που έχουν αντιμικροβιακή δράση.
  • Ικανοποίηση των διατροφικών τους αναγκών: Παρέχετε στα πουλερικά σας ίνες όπως ξηρόχορτο ή φρέσκο χορτάρι ώστε να τα βοηθήσετε στην πέψη. Προτιμήστε την ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχετε, συνδυάζοντας πρωτεΐνη, φώσφορο και νάτριο.
  • Πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο: Η συχνή πρόσβαση των πουλερικών σε εξωτερικό χώρο έχει σαν αποτέλεσμα πιο υγιή πουλερικά. Όπως παρατηρήθηκε στην έρευνα, τα πουλερικά που είχαν αυξημένη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο δεν αντιμετώπιζαν μολύνσεις από σκουλήκια, σε αντίθεση με εκείνα που ήταν περιορισμένα. Παράλληλα, οι πληγές και οι τραυματισμοί από ράμφη ήταν λιγότεροι.
  • Βικτωρία Αποστολοπούλου