Oι τάσεις στο φαγητό και τα 8 κεφτεδάκια του μέλλοντος

Η αναμενόμενα μεγάλη ζήτηση για κρέας και η αδυναμία της κτηνοτροφίας να ανταποκριθεί, καθώς και άλλες αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές, φέρνει πολλές από αυτές τις «δημιουργίες» πολύ πιο κοντά.
Το εργαστήριο
Το 2013 ένα μπιφτέκι κρέατος που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο κόστιζε 325.000 δολάρια. Σήμερα η τιμή του έπεσε στα 10 δολάρια. Σύντομα θα αποτελέσει ένα φθηνό υποκατάστατο της μη βιώσιμης κτηνοτροφίας μας.
Το παραπεταμένο
Το 1/3 των τροφών που παράγονται πετιούνται. Στο άμεσο μέλλον ένα μεγάλο μέρος αυτών των τροφών θα αξιοποιηθεί.
Το περιαστικό
Η ανάγκη για τοπικά προϊόντα, φρέσκα, που δημιουργούν απασχόληση και ενισχύουν την αυθεντικότητα των πόλεων στην κλιματική αλλαγή, γιγαντώνουν την προοπτική της περιαστικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Το σκονισμένο
Πρωτεΐνες, χαμηλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα με τη μορφή σκόνης, θα συνθέσουν γρήγορα κάποια κεφτεδάκια του μέλλοντος.
Της θάλασσας
Τα φύκια είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι οργανισμοί της χλωρίδας και μεγάλη πηγή βιταμινών, πρωτεΐνης και μετάλλων. Ήδη τρόφιμα από φύκια έχουν μπει στα ράφια.
Το τρισδιάστατο
Η εκτύπωση 3D δίνει τη δυνατότητα εξοικείωσης με τις νέες τροφές και της προσωπικής διατροφής.
Το σπυρωτό
Σιτηρά, όσπρια, ξηροί καρποί που έχουν παραχθεί τοπικά και προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες, θα συνδυάσουν το παλιό με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Το τραγανό έντομο
Πάνω από 1.000 είδη εντόμων καταναλώνονται στο 80% των χωρών του πλανήτη. Τα έντομα κατά κανόνα μεγαλώνουν ταχύτατα, παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και περιέχουν λιγότερα λιπαρά. Σύντομα θα συμπεριληφθούν στο μενού πολλών λαών.