Ολλανδία: Επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεσμεύονται στην αποκλειστική διάθεση ανθεκτικών ποικιλιών βιολογικής πατάτας

Η σοβαρότατη ασθένεια του περονόσπορου εμφανίζεται το καλοκαίρι και ευνοείται από τον υγρό καιρό, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους πατατοπαραγωγούς. Η μετάβαση σε ανθεκτικές ποικιλίες θεωρείται μια πολύ καλή λύση, που μπορεί να προστατεύσει τους αγρότες από αυτόν τον οικονομικό κίνδυνο.

Έτσι, πριν από μερικές ημέρες, 31 παράγοντες της ολλανδικής εφοδιαστικής αλυσίδας υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία δεσμεύονται να στραφούν εξ ολοκλήρου στις λεγόμενες «εύρωστες» ποικιλίες βιολογικής πατάτας. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο γνωστές ποικιλίες Bintje, Frieslander και Agria θα σταματήσουν να καλλιεργούνται βιολογικά.

Αντ’ αυτών, επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία θα προσφέρουν ποικιλίες πατάτας που είναι ανθεκτικές στον περονόσπορο (Phytophthora). Οι «εύρωστες» πατάτες δεν είναι πιο ακριβές και, εάν η εν λόγω συμφωνία οδηγήσει σε πιο σταθερές αποδόσεις, μπορεί να είναι και φθηνότερες.

Οι ολλανδικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεσμεύθηκαν να διαθέσουν και να προωθήσουν τις ανθεκτικές ποικιλίες, φιλοδοξώντας να καταφέρουν να προσφέρουν μόνον αυτές στους βιολογικούς τους πάγκους σε ορίζοντα πέντε ετών. Ζητούν επίσης από τους προμηθευτές να επιλέγουν τις ανθεκτικές ποικιλίες για τα επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες. Εκτός από τους λιανοπωλητές, τη συμφωνία υπέγραψαν επτά εταιρείες εφοδιασμού, 11 εταιρείες γενετικής βελτίωσης φυτών και έξι ενώσεις καλλιεργητών.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα έτος, το βρετανικό λιανεμπόριο είχε επίσης δεσμευθεί στη διάθεση βιώσιμης βιολογικής πατάτας, υπογράφοντας την υπόσχεση «UK Robust Potato Pledge 2021».

Τότε, επιχειρήσεις όπως οι Waitrose, Riverford, Abel and Cole, Agrico, Sarpo, Skea Organics, RBOrganic και Produce World, συμφωνούσαν να ευνοήσουν τη διάθεση προϊόντος που είχε καλλιεργηθεί αντιστοίχως, αντί της πώλησης των πιο γνωστών ποικιλιών. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της βρετανικής οργάνωσης Soil Association, μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τον τομέα της βιολογικής πατάτας να μεταβεί σε 100% πιο εύρωστα είδη μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτή η δραστική μετάβαση συνιστά καλά νέα όχι μόνο για τους βιοκαλλιεργητές, αλλά και για τους συμβατικούς αγρότες. Η επιλογή αυτών των ποικιλιών συνεπάγεται ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν 50% λιγότερα προϊόντα φυτοπροστασίας, σηματοδοτώντας την πτώση της τιμής των τελευταίων.

Επίσης, δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν μυκητοκτόνα που βασίζονται στον χαλκό, τα οποία είναι μεν αποτελεσματικά κατά του περονόσπορου, ωστόσο αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εδαφών.

«Αυτό το βήμα είχε καθυστερήσει πολύ. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία έχει δεσμευτεί σθεναρά στην ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας, για αυτό μπορούμε πλέον να στραφούμε πλήρως σε εύρωστες καλλιέργειες. Η επιτυχία πλέον εξαρτάται από τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν τους καλλιεργητές επιλέγοντας βιολογικές πατάτες», λέει ο Michaël Wilde, διευθυντής της Bionext, της εμπορικής ένωσης του ολλανδικού βιολογικού τομέα.